Kabuğu sert, ama içi yumuşacık Isabella, diğer adıyla kokulu üzüm... Yetiştiği coğrafyanın en güzel renkli tatlısı olmak için koparıldı bu kez dalından. Karadeniz'in geleneksel tatlılarından pepeçuranın ana malzemesi oldu. Bu tatlının ismini ilk kez duyanlar vardır aranızda. İsmine aşina olanınız da boldur, eminiz.

Bilmeyenler için biraz bahsedelim kendisinden. Üzüm şırasının nişastayla birleştirilip, damaklara şenlik olduğu tatlıdır Pepeçura. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır. Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ama kokusu, tadı aynı olmaz. Karadeniz'de hala birçok evde üzüm zamanı geldiğinde yapılır, afiyetle yenir. Bu geleneğe sımsıkı sarılmak gerek dedik ve sıvadık kollarımızı.

Malzemeler:

Pepeçura İçin;

1 kg. siyah kokulu üzüm

4 su bardağı su

1/2 çay bardağı toz şeker

4 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzeri İçin:

1 avuç file antep fıstığı

1 avuç dövülmüş ceviz içi

Nasıl Yapılır?

Üzümlerinizi iyice yıkayın. Saplarından ayıklayarak tencerenin içerisine alın.

Üzerine su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin.

Ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri kaşık yardımıyla iyice ezin. Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımından bir kepçe kaseye ayırıp kalanını tencerenin içerisine alın.

Kepçeyle ayırdığınız üzüm suyunu mısır unuyla karıştırın ve tencereye ilave edin. Ardından buğday nişastasını da ekleyip karıştıra karıştıra yedirin. Karışımı koyulaşana dek kaynatın.

Karışımı koyulaşana dek kaynatın. Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin.

Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı file Antep fıstığı ve ceviz içiyle süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!