Haklarında yürütülen 'terör soruşturması' kapsamında Siirt Belediye Başkanı HDP'li Berivan Helen Işık, Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş ile Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz, Muş'un Korkut İlçesi Altınova Belediye Başkanı Casim Budak ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı'nca gözaltına alınan belediye başkanlarının yerlerine kayyım atandı. 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana kayyım atanan HDP'li belediyeye sayısı 45'e yükselmiş oldu.

6 belediye eş başkanına mazbata verilmeyen ve 2 ismi ihraç eden HDP’nin elindeki belediye sayısı 12’e düştü.

HDP’nin yönetiminde kalan belediyeler şunlar: Adıyaman Kömür; Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos; Diyarbakır Çınar, Dicle; Elazığ Sarıca; Erzurum Karaçoban; Iğdır Hoşhaber; Kars; Şırnak Silopi, Balveren.

Siirt Belediye Başkan Vekilliğine Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Iğdır Belediye Başkan Vekilliğine Iğdır Valisi Enver Ünlü; Siirt Valiliğince Baykan Belediye Başkan Vekilliğine Baykan Kaymakamı Mehmet Tunç, Kurtalan Belediye Başkan Vekilliğine Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın; Muş Valiliğince Altınova Belde Belediye Başkan Vekilliğine Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık görevlendirilmiştir.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin yönetimindeki 5 belediyeye kayyım atanmasına tepki göstererek, “İktidarın darbe planı devam ediyor. Belediyeler bu planın en öncelikli hedefidir” iddiasında bulundu. Sancar, “Sadece HDP’nin, sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görürseniz yanılırsınız. O nedenle belediyelerimize yönelik bu gaspın hep birlikte göğüslemek gerektiğini de belirtmiştik. Eğer o gün gerekli dayanışmayı gösterseydik, bugün belki bu tablo ile karşılaşmazdık” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

 HDP'li belediyelere kayyım kararını da değerlendiren Öztrak, "Seçimle gelen seçimle gitmelidir. Birilerinin hakkında mahkeme kararıyla varsa, mahkeme kararıyla tespit edilmeden görevden alınmaları doğru değildir. Ankara'dan atama yapılmasını doğru bulmayız. Seçimle yeniden seçilir" dedi.

Editör: TE Bilişim