HDP hakkında hazırlanan kapatma davası iddianamesinde, partinin mevcut ve eski eş genel başkanlarının da aralarında olduğu 687 kişi hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak talep edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) kapatma başvurusuna dair hazırladığı iddianamenin detayları basın aracılığıyla duyuruldu.

 İddianamede, 687 kişi hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak istendi. Hakkında siyasi yasak talep edilen siyasetçiler arasında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Sezai Temelli, Ahmet Türk, Leyla Zana, Ayhan Bilgen, Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Nursel Aydoğan, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor.

 İddianamede, HDP'nin ödenecek hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu kaydedilen iddianamede, “Davalı parti hiçbir milli meselede Türkiye'nin yanında yer almamış, karşısında kim varsa onların safında yer almayı tercih etmiştir” ifadeleri yer aldı.

Hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği de sona erdi. Konuya HDP’nin meclis odasında eylemini sürdüren Gergerlioğlu, "Uyduruk cezalar, karar okumalar milletin verdiği vekilliği, iradeyi elimizden alamaz.  Direniyorum, direniyoruz. Gerçek demokrasi nöbetimiz, direnişimiz devam ediyor” ifadeleriyle sosyal medya hesabından görüntülü bir paylaşım yaptı.

Gergerlioğlu, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeyim. Ayrılmadım. Önceki gün milletvekilliğim düşürüldü ama ben direniş yolu seçtim. Genel kuruldayım ve daha sonra HDP toplantı odasındayım. Arkadaşlarımla birlikte buradaydık geç saatlere kadar. Daha sonrasında da ben meclisten ayrılmadım ve milletvekili arkadaşlarım da refakat etti ve burada sabahladık" ifadelerini kullandı.

'Ulusal ve uluslararası kamuoyu bize ok güçlü bir destek verdi'

Geceyi geçirdiği koltuğu da gösteren Gergerlioğlu, açıklamanın devamında şunları söyledi:

Ayaktayız. Milletin iradesi için, demokrasi için nöbetteyiz. Çok güçlü bir destek aldık dün. Ulusal ve uluslararası kamuoyu bize çok güçlü bir destek verdi. Ve bu destek de sanırım devam edecek çünkü çok ağır ve haksız bir kararla karşı karşıyayız. Aceleci, afaki ve hasımane bir siyasi karar var karşımızda. Ama biz milletin iradesiyle buraya geldik. Millet bize bu vekilliği verdi, millet alır. Bu yüzden ben millete dayanıyorum ve milletin desteğini bekliyorum. Kesinlikle Anayasa Mahkemesi’nin sonucuna kadar da buradan ayrılmayacağım ve burası bir demokrasi nöbeti yeri olacak.

Bana destek vermek istene tüm kişi, kurum ve kuruluşlar destek verebilir. Buradayım. HDP grup odasındayım. 24 saat buradayım ve ayrılmıyorum. Burayı artık tüm Türkiye’deki hukuksuzluklara karşı bir direniş yer olarak kabul ediyorum.

Arkadaşlarım da tam destek veriyor. Partimize yönelik kapatma davası açıldı. Bu demek ki topyekun bir saldırı. Topyekun bir karşı duruş sergilemek durumundayız. Bütün bu vekillikten düşürme, parti kapatma girişimlerinin boş çabalar olduğunu buradan deklare ediyorum ve tüm kamuoyuna sevgi ve saygılarımı iletiyorum.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim