DİYARBAKIR -  Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, koronavirüsün altı aydan bu yana tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve Diyarbakır’ın da bundan büyük oranda etkilendiğini söyledi.

Diyarbakır’ın söz konusu salgından ciddi oranda etkilendiğini ve buna rağmen iktidarın açıkladığı yardım paketlerinden Diyarbakır’daki firmaların gerektiği gibi faydalanmadığını, bunu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı saha araştırmada da net bir şekilde gördüklerini anlatan Bozan, şöyle dedi:

“Hatırlanacağı üzere bütün dünya ülkeleri salgın nedeniyle vatandaşlarından Iban isteyerek yardımda bulunmuş, AK Parti İktidarı ise, Iban vererek, kendisi vatandaştan yardım talebinde bulunmuştu. Ancak buna rağmen iktidar yetkilileri, vatandaşa ciddi miktarda yardım ettiklerini de açıklamayı ihmal etmemişlerdi.

Bu yardımları kime ve nasıl dağıtınız?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  ‘Covid-19 pandemisi ile mücadelede devreye aldığımız Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarımızın maddi tutarı 240 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu miktar, milli gelirin yüzde 5'i civarındadır. Biz sadece devreye alınan adımların maddi tutarını dile getirmekteyiz. Eğer bazı ülkeler gibi ekonomik büyüklüğünü çarpan etkisiyle ifade etmemiz gerekirse, bu rakam 525 milyar TL'yi bulmaktadır’ ifadelerini kullanmıştı.

525 milyarı 83 milyon nüfusa böldüğümüzde kişi başı 6 bin 325 lira yapıyor. Ben almadım, çevremde bulunan kişilerin aldığın duymadım, firmaların çoğu almamış, peki bu yardımı kim aldı? Kime nasıl dağıtınız?

Benim 16 nüfusum var, kişi başı 6 bin325 lira dağıtıldığına göre, 101 bin TL'mi kim almışsa bir an önce iade etmelerini istiyorum (!) Ama nerede.”

Bankaları adres gösteriyor

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Bozan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İktidarın yaptığı yardımın temeli maalesef milleti bankalara faizli kredilere yönlendirmek şeklinde olmuştur. İşte Diyarbakır’da firmaların Koronavirüs’ten etkilenmesi ve iktidarın yaptığını iddia ettiği yardımlardan işletmelerin aldığı destek.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde 11-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 212 işletmeden 152 işletme ile yüz yüze görüşme yapılarak, işletmelerin pandemi sürecinde açıklanan istihdam ve finansal tedbirlerden ne düzeyde yararlandıkları araştırılmıştır.

Yapılan saha araştırmasına göre;

* Görüşülen işletmelerin %82,3’ü pandemi sürecinden etkilenmiştir.

* 152 işletmenin %20,30’u pandemi döneminde açıklanan banka kredi desteğinden yararlanmıştır.

 * %18,40’ı SGK ve vergi borcu öteleme desteğinden yararlanmıştır.

 * %29’u kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır. Başvuru yapıp destek alamayan işletmelerin %85,5’i 450 prim gün koşulunu sağlayamamıştır.

* 152 işletmede çalışan 7.697 çalışanın sadece %23,57’si için kısa çalışma ödeneği desteği alınmıştır.

* Görüşülen işletmelerin %57,40’ı bu dönemde kira, fatura, vergi, SGK, çalışan maaş, banka kredi ve borçlarını ödeyememişlerdir.

* İşletmelerin %61,2’sinin hali hazırda bankalara kısa, orta ve uzun vadede kredi borçları bulunmaktadır.

 * İşletmelerin %84’ü pandemi döneminde açıklanan desteklerin yetersiz olduğunu belirtmişlerdir.

Genel olarak bakıldığında açıklanan tedbirlerden yararlanma oranları oldukça düşüktür.  İşletmelerin sadece

* %20,30 banka kredi desteğinden,

* %18,40’ı SGK ve vergi borcu ötelemeden,

* %29’u kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır. 

Gözel ve yaldızlı sözler yerine işte iş dünyasının gercek hali bu.

İktidar, firmaları Bankalardan kredi kullandırmak yerine daha kalıcı çözümler bulmak zorundadır. Çünkü borç borçla ödenmez. İşletmeler tekrar kredilerle borçlanırsa, borç kartopu gibi gittikçe büyür ve firmalar bu kartopunun altında kalmış olacak.

Önerilerimiz

İktidar,  işletmeleri Krediye teşvik yerine;

• Firmaların vergilerinin silinmesi

• Sigorta alacaklarının silinmesi

• İşçilere verilen kısa çalışma ödeneği desteğin uzatılması

• Kira desteğinin yapılması gibi işletmeleri rahatlatacak ve yeni yük oluşturmayacak destekler yapmalıdır.

Su ve elektirik faturasını ödemekte zorlanıyor

İktidar, vatandaşın  su ve elektrik faturasını silerek yardım yapacağına, 3-4 ay öteleyerek 5. ayda kabarık faturayı ödeme zorunda bırakmış. Bu da vatandaşı daha da zor durumda bırakmıştır.

Saadet Partisi olarak, şunu hatırlatıyoruz, devlet vatandaş için vardır. Olağan üstü afetlerde herhangi bir ayırım yapmadan  devlet bütün imkanlarını vatandaşın hizmetine sunmak zorundadır. Unutulmasın ki, vatandaş varsa devlet vardır.”

Editör: TE Bilişim