Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge kuracağız. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye'yi provoke etmesini istemiyorum" şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

ABD yönetiminin Suriye'den çekilme kararı aldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Sayın Trump iki kere Cumhurbaşkanımızı iki kere arayarak kararını iletti. Stratejik ortaklar Twitter üzerinden konuşmaz" dedi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü var, bizim hedefimiz bu terör örgütü… Biz Kürtlerin düşmanı değiliz, tarihte de en çok savunan biz olmuşuzdur, olmaya da devam edeceğiz. Bu terör örgütlerini bir tutarak bir yere varamayız. Avrupa, ABD bu gerçeği bizden çok daha iyi biliyor. Trump'ın durumunu anlıyoruz, üzerinde çok ciddi baskı var. Son tweetinde bir iç politika olduğunu biliyoruz, ama stratejik ortaklar sosya medya üzerinden konuşmaz. Hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı söyledik. Bir tarafta ekonomik zorluklar, bir tarafta terör tehdidi, bu millete sorsalar, karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için ne gerekiyorsa onu yaparız. Trump'ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Öncelikle hak ettiğimiz saygıyı, ABD ve herkes bilmeli.

CHP'den Trump'a: Bu tehditler bize sökmez

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik 'Mahvederiz' çıkışına, "Bu tehditler bize sökmez" ifadeleriyle yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı sonrasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Öztrak, "Trump dün akşam sosyal medyadan 'Türkiye, Kürtleri vurursa onları mahvederim' demiş. Türkiye tarihinde kimse böyle tehdit edememiştir bu tehditler bize sökmez" dedi.

Trump dün gece Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suriye'den çekilmelerinin ardından 20 mil genişliğinde (32 km) bir güvenli bölge kurmak istediklerini açıklamış ve "Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvederiz" demişti.

Rus vekil, Trump'ın Türkiye'ye yönelttiği tehdidi yorumladı

Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin da, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidi kapsamında uygulanabilecek olası ekonomik hamlelerinin asgari etki yaratacak düzeyde olacağını belirtti.

Russia Today (RT) televizyonuna demeç veren Şvıtkin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kürtlere saldırılması halinde Türkiye'ye yönelik olarak uygulayabileceği ekonomik hamleleri değerlendirdi.

Kürtleri Washington için sadece bir müttefik değil, aynı zamanda ABD'nin Suriye'deki bazı siyasi gelişmeleri örtbas ve manipüle etmesine yardımcı olan bir unsur olarak niteleyen Şvıtkin, Ankara'ya yönelik ekonomik önlemlerin alınmasının mümkün olduğunu ifade etti.

'Ciddi bir ekonomik darbeden söz edilemez'

Şvıtkin, "Ancak bu asgari düzeyde tutulacak. Birincisi, Türkiye'nin bir NATO ülkesi olması ve ikincisi de, ABD'nin bu ülkeyle işbirliğine ilgi duyması nedeniyle olası önlemler, Türk ekonomisine çok fazla zarar vermeyecek. Dolayısıyla ciddi bir ekonomik darbeden söz etmek doğru olmaz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Suriye'den çekilme sürecinin başladığını duyurarak, "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge kuracağız. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye'yi provoke etmesini istemiyorum" demişti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim