Halkların Demokratik Partisi’nin  (HDP) kapatılması talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin imzasıyla yeniden hazırlanan iddianame, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderildi. Daha önce AYM’den dönen HDP’nin kapatılması girişimine dair CHP, Gelecek ve DEVA partilerinden tepki geldi.

 BAŞARIR: YOLSUZLUKTUR

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, parti kapatmalarına karşı olduklarının altını çizdi. Başarır, “Ülkenin her tarafını yolsuzluk, rüşvet, adaletsizlik sarmaşık gibi sarmış, biz grubu bulunan partinin kapatılmasını tartışıyoruz. Dünyanın neresinde grubu bulunan, yüzde 12 oy almış bir pati kapatılır? Çözüm bu mu? Milyonlarca kişinin oy verdiği bir partiyi kapatmak, bunu tartışmaya açmak ancak bu kirli gündemi değiştirmek için kullanılan bir araçtır. Eğer bu ülkede 750 milyon dolar krediyi Demirören’in ne hakla aldığını, ödemediğini tartışmıyorsak, bu ülkede Silivri Emniyet Müdürünün neden intihar ettiğini tartışmıyorsak, eğer benim ülkemde İçişleri Bakanın Sezgin Baran Korkmaz ile ilişkilerini tartışmıyorsa, temiz eller operasyonu yapılmıyorsa ve ülkenin kurtuluşunu bir kapatmak olarak görüyorsak çok yazık. Gündem sefalettir, yolsuzluktur, yoksulluktur, kirlenmiş bakanlardır, kirlenmiş bir partidir. Bunun dışındaki tüm gündemler sunidir” ifadelerini kullandı.

 ÜSTÜN: SEÇİMLERİN BEDELİ ÖDETİLİYOR

 Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, pati kapatmalarına karşı olduklarını vurgulayarak, sorunun parti kapatmayla çözülmeyeceğini dile getirdi. HDP’ye kapatma davasının siyasi bir dava olduğunu belirten Üstün, şöyle konuştu:

“Yıllardan beri zaten bu parti kapatma meselesi devam ediyor. Muhafazakar partilere de bu yöntem uygulandı ama bir sonuç vermedi dolayısıyla bu konuda görüşümüz net. Parti kapatmayı doğru bulmuyoruz. HDP kapatma davasında da AYM iddianameyi iade etti. Neyin ne olduğunun belli olmadığını, her şeyin birbirine karıştığını ve daha somut ifadelerle ortaya konulmasını söyledi. Eğer HDP İstanbul seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleseydi, herhalde bugün baş tacı edilirdi. Seçimlerin bedeli ödetiliyor, siyasetin önünü tıkamak istiyorlar, geleceğe dair de bir siyasi dizayn yapmak istiyorlar.”

 EKMEN: HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BASKI

 Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, kurumsal olarak parti kapatılmasına karşı olduklarını belirtti. Ekmen, HDP’ye dair açılan kapatma davasının hukuki ve adli bir gereklilik değil, siyasi bir baskı ve taleple açıldığını ifade etti. Ekmen, “İktidar içi farklı bir pazarlıklar olduğuna dair birçok emare var. Gündemi karartmak için de olabilir, o pazarlıkların sonucu da olabilir. Şeffaf bir koalisyon yapısı ve şeffaf bir yönetim ile karşı karşıya olmadığımız için ihtimaller üzerine sayısız yorum üretilebilir.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim