Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Gurup Toplantısı'nda konuştu. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve  Türkiye'ye de sıçrayan koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili konuşan Erdoğan, her türlü önlemi aldıklarını savundu. Erdoğan, "Vatandaşlarımızdan ricam sağlık personelinin ikazlarına harfiyen uymaktır. Bu virüsten korunmanın ilk şartı temizliktir. Biz de geçtiğimiz cuma gününden itibaren kucaklaşmayı kestik" dedi.

Birey olarak alınacak tedbirlerin en etkili koruma yöntemi olacağını kaydeden Erdoğan, "Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden daha güçlü değildir. Özellikle yaşlılarımızın ve bünyesi zayıf vatandaşlarımızın en azından bir müddet kalabalık yerlerden uzak durması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 İdlib mutabakatı

Türkiye ile Rusya'nın İdlib'e ilişkin vardığı mutabakata da değinen Erdoğan, İdlib’de kalıcı bir çözümün bulunmadığını belirterek, şimdiden ateşkes ihlallerinin yaşanmaya başlandığını belirtti.

Rusya’nın sözünü tuttuğu sürece mutabakata sonuna kadar bağlı kalacaklarını dile getiren Erdoğan, “Ama karşımızdakiler sözlerini tutmazlarsa bir öncekinden daha ağır şekilde üzerlerine gitmekten de asla kaçınmayız. Sadece karşılık vermekte kalmayacak çok daha ağır mukabelede bulunacağız" ifadelerini kullandı.

 ‘12 gözlem noktası var’

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İdlib’de Türkiye'nin kaç gözlem noktasının bulunmadığı yönündeki sözlerine de cevap veren Erdoğan, "Bunlara bedeli sandıkta ödettiğiniz sürece o zaman bunlar neyin ne olduğunu daha iyi anlayacaklar. Bay Kemal 12 gözlem noktası var. Ve bu 12 noktada bizi Suriye'nin askerleri korumadı. Suriye'nin askerleri verilen söze yapılan mutabakata uymadı. Onun için de biz uyarılarımızı yaptık ve şu anda orada 12 gözlem noktasında çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bay Kemal bunu da öğren. Arzu edersen seni de oraya göndeririz” şeklinde konuştu.

 'Şartlı' çözüm 

 Erdoğan, şöyle devam etti: “Suriye rejimi ve ona destekleyenlere çağrımız ülkeyi terör örgütlerinden kurtulmalarını sağlamalarıdır. Bunu sağladıklarında çözüm çok daha kolay olacaktır. Yeni anayasa ve özgür seçimlerle, Suriye’nin çok kısa sürede istikrara kavuşacağına inanıyorum. Bu doğrultuda atılacak her adıma Türkiye olarak tüm gücümüzle ve samimiyetimizle destek vermeyi sürdüreceğiz. Ama diğer yerlerdeki sorunlar devam ederken ısrarla ülkemizin ve kontrolümüz altındaki bölgelerde huzur içinde yaşayan halkın tacizine de izin veremeyiz.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim