Mardin’de düzenlediği basın toplantısında siyasetten ekonomiye; sağlıktan spora kadar döneminde yapılanları anlattı. Hepsine şahitlik ettiklerini açıklayan Demirkaya, siyasetlerinin özünün hizmet ve eser üretmek olduğunun altını çizdi.

gelinen noktada ülkemiz hem de şehrimiz Mardin eskisiyle mukayese edilemeyecek kadar güçlü bir yerde bulunduğunu açıklayan Demirkaya, her türlü hizmetin ve eserin en güzeline layık Mardin’imize eser ve hizmet üretmeye devam ediyoruz, ifadelerini kullandı.

GAP Projesi İle İlgili Çalışmalar

Demirkaya, bir masal olarak adlandırılan GAP ile ilgili şu bilgileri verdi:

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin tamamlanabilmesi amacıyla bölgeye yapılan yatırımlar 2003 yılından itibaren düzenli bir şekilde artırılmıştır.

GAP Bölgesi yatırımlarının ülke içindeki payı 2001 yılında yüzde 5’lere kadar düşerken iktidarımız da yani 2003-2021 dönemi içerisinde yüzde 14’lerin üzerine kadar çıkmıştır.

1990-2021 döneminde 2021 yılı fiyatlarıyla 224,5 milyar lira kaynak ayrılırken bunların 199,4 milyar lirası yatırıma dönüşmüştür.

Hepinizin bildiği GAP eylem planında bulunan çiftçimizin 4 gözle beklediği Şanlıurfa Atatürk Barajından Mardin’e kadar olan 221 km uzunluğunda ana sulama kanalı bitirilmiştir. GAP Eylem Planı’na göre Mardin’de 110 bin hektarın üzerinde bir alanın sulamaya açılması öngörülmüştür. Önemli bir kısmı tamamlanan Mardin Depolaması Cazibe Sulaması inşaatının tamamlanması ile birlikte 50 bin hektara yakın bir alan suya kavuşmuş olacaktır.

Mardin Merkez, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerimizdeki arazilerin sulanabileceği Mardin Derik su depolama alanı inşaatı ise bitmek üzeredir. Depolama hacmi şu an yapılan 1. Kademede 135 milyon m³, 2. Kademe tamamlandığında 250 milyon m³ kapasitesinde olup, her gün 1 milyon m³ su 53 bin hektar tarım arazisine verildiği takdirde 5 ay sulama yapılabilecektir.

Mardin Depolaması Cazibe Sulaması İnşaatı ile 29.729 hektarı sulayacak olan sulama inşaatında toplam döşenecek boru miktarı 861.022 m olup toplulaştırma yapım işi kapsamında devam etmektedir. Bugüne kadar 166.000 m şebeke döşenmiş olup, 2.850 hektar alan sulamaya hazır hale getirilmiştir.

Mardin’de Çevre Yolları Alanında Yapılan Çalışmalar

Toplam proje uzunluğu 39,4 km olan ve Bölünmüş yol standardında projelendirilen Mardin Çevre Yolunun proje ekseni ve kavşak projeleri onaylanmıştır. Uygulama proje çalışmaları devam etmektedir. Yatırım Programında bulunmamaktadır.

Toplam proje uzunluğu 74 km olan projenin 62 km’lik kesimini Ceylanpınar-Kızıltepe yolu, 7 km’lik kesimini Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolu ve 5 km’lik kesimini de Kızıltepe –Mardin Havaalanı toplayıcı yollarının yapılmasını kapsamaktadır.

Bugüne kadar Ceylanpınar Kızıltepe yolunun 35 km’lik kesimi sathi kaplamalı tek yol olarak tamamlanmıştır.Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolunun ise 2,4 km’lik kesimi binder seviyesinde, 4,6 km’lik kesimi bitümlü temel seviyesinde tamamlanmış olup binder tabakası imalatları devam etmektedir. BSK plenti kurulmuş olup, mevsimsel şartların uygun olması durumunda BSK (bitümlü sıcak karışım) yapımına başlanılması planlanmaktadır.

Midyat'ın şehir içi ulaşımını ve çevredeki yerleşkelerle bağlantısını sağlayan bölünmüş yol standardındaki 21 kilometrelik Midyat şehir geçişi ve bağlantı yolları, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol standardına yükseltildi. Proje kapsamında, 20 kilometre uzunluğunda yaya kaldırımı ve orta refüj ile 8 dönel, 4 sığınma cepli olarak tasarlanan toplam 12 kavşak tamamlandı. Ayrıca, Midyat ile Nusaybin arasında tek yol standardında ulaşım sağlayan 43 kilometrelik mevcut yol bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirildi.

Bu kesimde toplam uzunluğu 38,7 km olan ve Mazıdağı ile Derik ilçelerini çevre yolu ile geçecek şekilde onaylı bölünmüş yol projemiz bulunmaktadır. Projede toplam uzunluğu 2.970 m olan 3 adet tünel ve 40 m uzunluğunda 1 adet köprü bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Alanında Faaliyetler

Kültür ve Turizmde bir dizi çalışmalarının olduğunu ifade eden AK Parti Mardin Milletvekili cengiz Demirkaya, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Mardin Kütüphanesinin projesi yeniden değiştirildi onay için bakanlığa gönderildi. Kızıltepe İlçe Halk Kütüphanesinin projesi hazırlanarak 2020 yatırım programına alınması sağlanmıştır. Çok amaçlı yapısıyla her yaştan vatandaşımıza hitap etmesi planlanan kütüphanemizde, yalnızca okuma salonları değil, bilgisayar ve internet odaları ve konferans salonları oluşmakta olup, Şubat ayında ihalesi yapılacak. Dargeçit Belediyesinin yer tahsisi ile bakanlık tarafından iç tefrişatı yapılan kütüphane inşallah en kısa sürede vatandaşın hizmetine sunulacak.

Tarım Alanında Yapılan Projeler

Tarım alanında bir çok projenin altına imza atıklarını belirten Demirkaya, çiftçilere sağlanan destekler hakkında

Mardinli üreticilerimize mazot-gübre, hububat, mısır, pamuk, sertifikalı tohum vb. desteklemeler kapsamında455 milyon 241 bin 817 TL, kırsal kalkınma yatırımları destekleme kapsamında;31 milyon 716 bin 265 TL, hayvancılık desteklemelerinde; 1 milyon 354 bin 552  TL ve İl  sınırlarımızda üreticilerimize yönelik projeler kapsamında 54 milyon 33 bin 902 TL, toplamda 542 milyon 245 bin 536 TL destekleme sağlanmıştır, bilgisini aktardı.

‘Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tıp Fakültesi Kadar Önemli’

Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi açılması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 4 Mart 2022 tarihinde resmî gazetede yayınlandığını belirten Demirkaya,  “Ben şahsen Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesini en az Tıp Fakültesi kadar önemli buluyorum. Neden? Gıdaya erişebilirdik çok önemli. İşte iki ülkenin savaşa girmesi dünyada gıdaya erişebilirliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Ziraat ve Beden Eğitimi Yüksek Okulu kazandırmak için YÖK nazarında görüşmelerimiz devam ediyor. Ziraat fakültesi ilimize özelde Kızıltepe ilçemize tarımsal alanda daha da ivme kazandıracaktır. Tarımdaki gelişmeyi daha da yukarı çekmek için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim ve Spor Alanında Yapılan Yatırımlar

Milli eğitim ve spor alanında yapılan yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Demirkaya, şu bilgileri verdi:

“Biz biliyoruz ki esas yatırım insana yapılan yatırımdır. Bu zamana kadar Eğitim alanında ise büyük bir gelişme kaydederek 5 bin 764 adet yeni derslik yaptık yavrularımızın hizmetine sunduk.  Bütçemizde de en çok payı Milli Eğitim Bakanlığı almaktadır.

Mardin ilimizde Bakanlığımız katkılarıyla 121 milyon 24 bin 335,48 TL tutarında tamamlanmış yatırımlar bulunmaktadır”

Demirkaya “Mardin’imiz ve bütün ilçelerimiz için ne kadar hizmet yapılsa da elbette ki bunlarla yetinmeyeceğiz. Bütün ilçeleriyle bir bütün Mardin’imizi; her alanda daha ileriye taşımak için gece gündüz demeden, tüm gücümüz ve tüm azmimizle çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle açıklamasını bitirdi.

Editör: TE Bilişim