“Aynı şekilde bunu Iraklı dostlarımıza da ilettik” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Biz böyle bir şey yapamayız. Bu terör örgütlerinin bugüne kadar alışılmış olan eylemlerinden biridir. Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak. Konya'da yapılacak olan İslam Oyunları'na Irak'ın katılmaması konusunda açıklama yapmışlar. Üzüldüm. Irak böyle bir adımı atmamalı. Arkadaşlarımıza da söyledim. Görüşün bu açıklamayı geri çeksinler. Bu arada Irak'ta hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine bağsağlığı diliyorum.”

Rojava’ya operasyon

Erdoğan, Rojava’ya olası operasyon konusunda, “Fırat’ın doğusu hala sıkıntıda. ABD'nin maalesef burada ciddi, olumsuz yaklaşımları var. Madrid'deki görüşmelerde de bunu söylediğim gibi, Tahran'da da ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilmesi üzerinde durdum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binlerce tır silah, mühimmat, araç gereci ABD buraya yığdı, hala da yığmaya devam ediyor. Biz bunu Trump'a söylemiştik, aynı şekilde Biden'a da söyledik. Ama hala olumlu bir adım atılmış değil. Bize dokunmayana biz zaten dokunmayız” ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Rojava’da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen SİHA saldırısında hayatını kaybeden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutan Yardımcısı Salwa Yusuf için başsağlığı mesajı yayınladığını hatırlatan Erdoğan, “Belki Eylül toplantısında Biden'la görüşme fırsatımız olursa, bu olayları önlerine koyacağız” dedi.

Erdoğan, Suriyelilerin geri gönderilmesine ilişkin ise, “Biz Suriye'nin kuzeyinde hedef olarak 250 bin briket ev yapmayı planlıyoruz. AFAD'ın koordinesinde, STK'larımızın katılmasıyla şu ana kadar 100 bine yakın konutu bitirdik. Ve devam ediyor. Şimdi yeni bir projeye gireceğiz. Zemin artı kat şeklinde. Buralara bizdeki mültecilerden geri dönüşleri artıralım diyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim