CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AK Parti’nin 16 yıllık iktidarı boyunca dış politikadaki en büyük hatanın Suriye’de yapıldığını ifade ederek “Bir sorun var ki o sorunu AK Parti ve Erdoğan çıkardı, o da Suriye sorunudur. 2002 yılında Suriye diye bir sorunumuz yoktu. Erdoğan ve AK Parti, her zaman Ortadoğu’yu mezhep üzerinden okudu, yanlış okudu. Devletten devlete politika yapmadı, partiler, siyasi gruplar, kliklerle ilişki kurdu. Yanlış Ortadoğu politikaları izlendi. Biz, dış politikayı ulusal çizgisine yeniden oturtacağız” dedi.

 

İnce, Rusya ile ilişkiler konusunda da “Rusya ile Soğuk Savaş döneminde bile ilişkilerimizi tamamen sıfırlamamıştık. Rusya ile ilişkilerimizi fevri çıkışlarla, ekonomimizi zora sokacak davranışlarla zorlaştırmamalıyız. Ulusal güvenlik çıkarlarımızı, ekonomik çıkarlarımızla örtüştürmeliyiz” diye konuştu.

'Kur da neymiş gibi sözler gayrıciddi, ülkeye yazık oluyor'

 

İnce, son dönemde ekonominin ana gündem maddesini oluşturan Türk Lirası’nın dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle ilgili hükümetten gelen açıklamaları eleştirerek “Kur da neymiş,’ ‘Dolar dolsa ne olur, dolmasa ne olur,’ ‘Kurun yükselmesini tanımıyorum.’ Biri Erdoğan’ın, biri Yıldırım’ın, biri Zeybekçi’nin sözleri. Bunlar gayrıciddi sözlerdir. Ekonomi yönetimi böyle olmaz. Çok yazık oluyor ülkeye. Bir duvara toslamak üzereyiz” dedi.

'Ekonomide dünyaya güven veren yönetim anlayışı olacak'

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ekonomi alanında ilk olarak atacağı adımları açıklayan İnce, “24 Haziran’da Allah’ın izniyle Cumhurbaşkanı olduğumda; Merkez Bankası özerkliğine kavuşacak, birincisi bu. Parti genel merkezlerinde Merkez Bankası başkanları ağırlanmayacak. İkincisi; ideolojik saplantılarımız olmayacak. Üçüncüsü; israf ekonomisinden vazgeçeceğiz. Dördüncüsü; oradaki bürokratların görevlerine hemen son vermeyeceğiz ve liyakati esas alacağız. Yatırımcıya güven vereceğiz, öngörülebilir bir yatırım ortamı sunacağız. Kurallar maç başladıktan sonra değişmeyecek. Rüşvet çarkı işlemeyecek. Ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının kim olacağına Cumhurbaşkanı olarak ben karar veremeyeceğim, üyeleri karar verecek. Yani önce 81 milyona güven veren, sonra dünyaya güven veren bir yönetim anlayışı olacak ekonomide. Ekonomi önceliğimiz. Yemin eder etmez acil olarak devletin ekonomi yöneticileriyle kendi kurmaylarımı bir araya getirerek ilk toplantımızı yapacağız” diye konuştu.

'Dış mihraklar denilerek halk kandırılıyor'

 

İktidardan gelen Türk Lirası’nın değer kaybının dış müdahaleden kaynaklandığı yönündeki açıklamaları da eleştiren İnce, “Halkı kandırmaktadır Sayın Erdoğan; dış mihraklar, üst akıl… Soruyorum şimdi, bu üst akıl kim? Üst aklı ortak bir akılla yenmek ister misin? Gel ortak bir akılla bu üst aklı yenelim. Beraber olalım. Bir diğeri; bizi batırmak istiyorlar. Kim bizi batırmak istiyor, Batılılar. Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda olmuş, yani AKP döneminde olmuş. Yani bizden 450 milyar dolar alacakları var. Sizin bir şirketten 450 milyar dolar alacağınız olsa o şirketi batırmak ister misiniz? İstemesiniz, çünkü alacağınızı tahsil etmek istersiniz. Bunları doğru okumak lazım. Ekonomi ciddi bir iştir; ayaküstü açıklamalarla, sırf sokak ağzıyla ekonominin konuşulmaması lazım. Hiç merak etmeyin; önümüzdeki süreçte mahkemelerine güvenilen bir Türkiye, hukuk devleti olan bir Türkiye, yargısına saygı duyulan bir Türkiye yatırımcıya da güven verecektir ve yatırımcı bundan korkmayacaktır. Bu güven ortamını sağlayacağız” dedi.

İnce, “Muharrem İnce’nin ekonomi kurmayları kim olacak?” sorusuna ise “24 Haziran’da seçildiğimde 25 Haziran’da tanıyacaksınız, ikinci tura kalırsa yine hemen ilk günde tanıyacaksınız. Bazıları halen devlet memuru, onları riske atmak istemiyorum” yanıtını verdi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim