Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zübeyde Hanım Tesisleri’nde gerçekleşen kadın muhtarlar toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu, bütüncül bir muhtarlık kanununa ihtiyaç olduğunu belirterek, "Seçimle gelen kadın muhtarlarla birlikte olmak benim için bir onur. Eğer demokrasiden söz ediyorsak, bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtar seçimidir. Muhtarlık demokrasinin yıldızı olarak parlamış ve bugüne gelmiştir" dedi.

 Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"82 ayrı kanunda muhtarın adı geçiyor. Böylece muhtar eline kanunu aldığında, görevi, yetkisi, kamu bağlantısı nedir belli olur. Birleşik oy pusulası neden muhtarlarda yok? Küçük kağıtları yazıyor, rakipler bazen kağıtlar topluyor. Seçimse seçim. Çıkar muhtar adayları, vatandaş mührünü basar. Neden muhtarlık evi yok? Resmi bir daire. Muhtarın da bir yardımcısı olmalı. Muhtarlığın bütçesi neden yok? Emlak vergisini belediye topluyor. Emlak vergisinin toplandığı belediyede muhtar da var. Emlak vergisinin bir kısmını belediyeye aktarırsınız, bir kısmı muhtarlara gider. O zaman muhtarların da bütçesi olur. Bütüncül bir muhtarlık kanunu çıktığı zaman bütçesi olacak, bütçenin yasaya uygun harcanıp harcanmadığı denetlenecek. Sizin muhtarlık alanınızla ilgili olarak belediye meclisinde bir konu görüşülecekse, toplantıya katılıp konuşma ve oy kullanma hakkına sahip olmalısınız."

“Muhtarlar birliği kurulmalı”

 Kılıçdaroğlu, "Muhtar kamu kurumu olarak tanımlanmıyor, neden? Neden itiraz etmiyorsunuz? Belediyeyle proje yapılamıyor, çünkü kanun engel. Bunun kalkması lazım. Muhtarlık kurumunun kamu kurumu olarak yasalara geçmeli. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı yasal olarak. Zor koşullardan geçiyoruz. Hep birlikte pandemiyi atlatırız. Kadınlar demokratik açıdan ihmal edildi" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim