Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir süre ara verdiği yurt gezilerine devam ediyor. Önceki gün akşam saatlerinde Gaziantep’e giden Kılıdaroğlu ve beraberindeki CHP heyeti dün Kilis’teydiler.

Kılıçadaroğlu program kapsamında ilk olarak, Kilis Ticaret Odası’nda iş insanları ile bir araya geldi. Burada konuşma yapan Kılıçdaroğlu, il genelinde en önemli konulardan biri olan Suriyeli göçmenler konusuna değindi.

"Kilis’e çok gelmedim ve bazı sorunlarımız var biliyorum. Türkiye genelinde resmi rakamlara göre 3 milyon 600 bin sığınmacı var. Ama bu rakamın 4,5 milyon civarı olduğunu biliyoruz." diyen Kılıçdaroğlu, çözüm içim Şam yönetimi ile masaya oturulması gerektiğini yineledi ve şöyle konuştu:

"Allah nasip eder Millet İttifakı olarak iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden biri, Suriye’nin meşru yönetimi ile görüşmektir. Karşılıklı büyükelçilikleri açmaktır. Çünkü bir sorunu çözecekseniz, sorunu muhatabı olan kişi ile konuşmanız lazım. Kavga ederek çözemezsiniz. Karşılıklı büyükelçilikleri açacağız ama bu hemen sorunun çözüldüğü anlamına gelmez. Buradan tekrar Suriye’ye gidecek olan sığınmacıların evlerini, okullarını, kreşlerini yapmanız lazım. Bunları AB fonlarıyla bizim müteahhitlerimiz yapacak.”

Kilis’te resmi rakamlara göre yüzde 38 civarında Suriyeli sığınmacının olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, gerçek rakamın bunu çok üzerinde olduğunu ama sığınmacıları korunması gerektiğini vurguladı:

"Bizim kendi kültürel yapımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz var. Bunların korunması lazım. Çünkü bizim örf, adet, gelenek bizim yarattığımız değil, atalarımızdan gelen alışkanlıktır. Dolasıyla Kilis’i kadim kent yapan bu geleneklerdir. Kadim kentin bu çerçevede korunması lazım."

‘BİZ IRKÇILIK YAPMIYORUZ’

Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmesinin kolay olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Suriyelilerin de mağdur olmayacağı bir çözümü iki yılda hayata geçireceklerini söyledi:

"Bir, ırkçılık yapmıyoruz, herkesin kimliğine saygılıyız. İki, Türkiye’nin itibarını düşünüyoruz. İnsanları zorla otobüse bindirdik, gönderdik, onu da yapmıyoruz. Üç, göndereceğimiz insanın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Dört, göndereceğimiz insan orada para kazanacak. Bizim fabrikalarda çalışacak böylece herkesin memnun olduğu bir düzeni inşa edeceğiz. Bunu yaparken uzun uzun düşündük, tartıştık. Bu söylediğim iki yıl içinde bunları yapacağız. Bunun çok kolay olmadığının ben de farkındayım. Eminim sizler de farkındasınız. Bölgede başka unsurlar da var. Yani Amerika da Rusya da var. Biz Suriye’nin içiyle değil kendi sınır boylarımızdan Suriye’den gelen Suriyeli kardeşlerimizle daha çok ilgileniyoruz ve kendi ülkelerine gönderiyoruz."

‘BİR GRUP SURİYELİ HABER YOLLADI’

CHP lideri, geri dönüşlerle ilgili Suriye'den heyetlerin de kendilerine geldiğini ve açıkladığı çözüm önerilerini kabul ettikleri belirtti:

"Bu çerçevede bir çalışma sadece Kilis için Hatay için değil. Türkiye’nin değişik yerlerinde çok zor şartlarda yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz de yararlanacak. Ben bunu söylediğimde İstanbul’da bir grup Suriyeli bana haber gönderdi. Gelip bizi ikna edebilir mi, orada kavga ateş var diye. İstanbul’da Suriye’den kaçıp gelen bazı siyasi partilerin liderleri, kadın kolları, sivil toplum öğütleri temsilcileriyle medyaya kapalı toplantı yaptık. Söylediklerimi aynen anlattım. Söyledikleri aynen şu, siz bunları yaparsanız hiçbirimiz Türkiye’de kalmayız. Gideriz kendi memleketimize dediler. Biz burada asgari ücretin yarısına çok zor şartlarda çalışıyoruz dediler"

"Biz parti olarak Ortadoğu halklarını akrabamız olarak görüyoruz. Bizim akrabalarımız zaten. Hala kız alıp vermeler var, evlilikler var. Bir kavga değil orta doğu havzasını bir barış havzasına döndürebilirsek Türkiye de kazanacak orta doğu da herkes kazanacak. Biz hiç kimsenin kimliğiyle yaşam tarzıyla ilgilenmiyoruz. Herkesin kimliği kendi şerefidir. İnsanların karnının doyması lazım. Bu bölgede insanların huzur içinde yaşaması lazım."

'TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜLEMEYECEK SORUNU YOK'

CHP lideri, var olan sorunların çözümünün mümkün olduğunu ancak bunun için hem zamana hem de yerel ile iletişime ihtiaç olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi:

“Emin olun Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Ama sorunu çözerken aklı ve mantığı kullanmak zorundasınız. İnsanları rahatsız etmeden onları ikna ederek, var olan sorunları çözmek ve aşmak mümkündür"

"Ebetteki her sorunun çözümü için belli bir zaman dilimine ihtiyacımız olacaktır. Düğmeye bastığınız zaman sorun çözülmüyor. Alt yapısını oluşturmanız, otur konuşmanız lazım. Sorunu yaşayanlarla bir araya gelmeniz lazım, sorunu yaşayanları dinlemeniz lazım. Yoksa Ankara’da oturup ben sorunu çözeceğim demek doğru değildir. Zaten öyle olsa Türkiye bu kadar büyük sorunlarla karşı karşıya kalmazdı. Var olan sorunların giderek derinleşmesi sorunu yaşayanları dinlenmemesinden kaynaklanıyor. Keşke gelseler sizi dinleseler, siz aynı zamanda onlara çözüm de üretirsiniz.”

'UYUŞTURUCU BARONLARINI SİLİP ATACAĞIZ'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra, Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde düzenlenen üye katılım töreninde konuştu. Gündeminde yine uyuşturucu ile mücadele, adalet talebi ve ekonomik kriz vardı. Kılıçdaroğlu çözüm için "CHP'ye katılın" dedi ve şöyle konuştu:

“Gittiğim her yerde bir vaadim var. Bu ülkeye adaleti getireceğiz. Adalet aynı zamanda yarattığımız geliri hakça bölüşmektir. Birisi kazanırken kimse yatağa aç girmemelidir. Benim de karnım doyacak komşumun da doyacak. Adaleti sağlamak istiyorsanız Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılacaksınız. Ülkenizi seviyorsanız Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılacaksınız. Herkesin aşı işi olsun istiyorsanız Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılacaksınız. Uyuşturucu belasından gençlerimiz kurtulmalı, gencecik fidan gibi evlatlarımız uyuşturucuya kurban gitmesi diyorsanız CHP'ye katılacaksınız. Göreceksiniz, Allah nasip eder iktidar olduğumuzda uyuşturucu baronlarının hepsini silip atacağız." (artıgerçek)

Editör: TE Bilişim