AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, altı muhalefet partisi liderinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine bir araya gelmesini değerlendirdi. Kurtulmuş 6 partinin HDP'nin oylarını alamazlarsa cumhurbaşkanlığı yarışının ortağı dahi olmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Bunu bildikleri için hem HDP’yi küstürmeyip, darıltmayıp bir şekilde işin içerisinde tutacaklar" sözlerini kaydetti.

'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM' MUTABAKATI

Kurtulmuş, 6 muhalefet partisinin toplantısına ilişkin şunları söyledi:

"6 artı 1 demek lazım, birisi görünmeyen. 6 muhalefet partisinin bir araya gelmiş olduğu toplantı Türkiye'nin gündeminde epey yer aldı. 28 Şubat'ta da bir ortak açıklama yapacağı gündeme geldi. Biz partilerin bir araya gelip müzakere etmesinden, konuşmasından asla rahatsızlık duymayız ama ne konuşulacaksa bunların açık bir şekilde konuşulması lazım. Şimdiye kadar maalesef muhalefet cenahının en büyük eksikliği sadece siyasetlerini Erdoğan, AK Parti karşıtlığı üzerine inşa etmiş olmalarıdır. Karşıtlık bir oluştur ama esas bir oluş değildir. Eğer iktidar olacaklarsa hangi programla milletin karşısına çıkarak, neyi ne şekilde çözeceklerini ifade etmeleridir önemli olan.

HDP, İYİ PARTİ VE CHP'NİN ORTAK NOKTASI NERESİ?

Bu anlamda biz muhalefet partilerinin sürekli negatif bir gündem olsun, sürekli 'Türkiye'nin ömrü bitti' şeklindeki görüşleri gündeme getirip sürekli Erdoğan, AK Parti karşıtlığı üzerinden bir zemin oluşturmaya çalıştırmasını beyhude bir çaba olarak görüyoruz. Seçime, 2023'e çok bir süre kalmadı. Vatandaş sadece cumhurbaşkanı adayının kim olduğuna bakmayacak, o işin ikinci kısmıdır. Önce bu partiler nasıl hangi temel konularda bir araya geliyorlar ve temel konularda nasıl iş birliği yapıyorlar bunu görmek ister. Örneğin Türkiye'nin terörle mücadelesinde PKK, PYD ve türevleri ile verdiği bu varoluş mücadelesinde HDP ile İYİ Parti'nin ve Cumhuriyet Halk Partisinin ve bir kısmının ortak noktası neresidir. Bu sorunun cevaplandırılması lazım."

HDP’Yİ KÜSTÜRMEYİP BİR ŞEKİLDE İŞİN İÇERİSİNDE TUTACAKLAR

Muhalefet partilerine açık ve şeffaf olmaları yönünde çağrıda bulunan Kurtulmuş, "İş birliklerini açık, ittifaklarını gizli olarak sürdürdükleri HDP’nin bundan sonra bu sürece nasıl katkı vereceği meselesi önemlidir" diyerek şöyle devam etti:

"Çünkü hepsi biliyorlar ki nasıl olursa olsun, bir araya gelirlerse gelsin, HDP'nin oylarını alamazlarsa cumhurbaşkanlığı yarışının ortağı dahi olmaları mümkün değildir. Bunu bildikleri için hem HDP’yi küstürmeyip, darıltmayıp bir şekilde işin içerisinde tutacaklar, hem de HDP’nin orada varlığını gören kendi seçmenlerinin küsüp darılmasını önlemeye çalışacaklar. Zor iştir vesselam. Dolayısıyla bu 6 artı 1 görünen, 7’li masanın Türkiye tarafından ibretle izleneceği ve bundan sonraki süreçte Türkiye’nin geleceğine ilişkin söyleyecekleri pozitif mesajları ve gündemleri takip edeceğini ifade etmek isterim." (ARTI GERÇEK)

Editör: TE Bilişim