Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), COVID-19 salgını sebebiyle verilen 2 yıllık aranın ardından İsviçre'nin Davos kasabasına dün (22 Mayıs) açılış resepsiyonu ile başladı.

26 Mayıs'ta sona erecek olan zirve öncesinde İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, "Acıdan Kâr Etmek" başlıklı bir bilgi notu yayınladı:

Pandemi her 30 saatte bir yeni bir milyarder yaratıyor - 2022 yılında bir milyon insan aynı hızda derin yoksulluğa düşebilir.

Oxfam'ın bilgi notuna göre, tüm dünyada temel ürünlerin fiyatı son on yıllarda olmadığı kadar arttığı için gıda ve enerji sektörlerindeki milyarderler servetlerini her iki günde bir 1 milyar dolar daha arttırıyor.

Bunun pandemi sırasında her 30 saatte bir yeni bir milyarder ortaya çıktığı anlamına geldiğini ifade eden Oxfam, ortaya çıkan her yeni milyardere karşılık yaklaşık bir milyon insanın 2022 yılında neredeyse aynı hızda derin yoksulluk yaşamaya başlayacabileceğini söylüyor.

İlaç, gıda, enerjide rekor kâr

Oxfam'ın bilgi notundan öne çıkanlar şöyle:

Bilgi notu, pandemi sırasında 573 kişinin, yani her 30 saatte bir kişinin milyarder olduğunu gösteriyor.

Bu yıl 263 milyon kişinin, yani 33 saatte bir milyon kişinin daha derin yoksulluğa sürüklenmesini bekliyoruz.

Milyarderlerin mal varlığı, 24 aylık COVID-19 pandemisi sırasında 23 senenin toplamında olduğundan daha çok arttı.

Dünyadaki milyarderlerin toplam mal varlığı toplam gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 13,9'una tekabül ediyor. Bu, (söz konusu oranın yüzde 4,4 olduğu) 2000 yılı ile karşılaştırıldığında üç kat artış demek.

Dünyanın en zengin 10 erkeği, insanlığın en az mal varlığına sahip yüzde 40'ından, yani 3,1 milyar kişiden daha çok mal varlığına sahip.

En zengin 20 milyarderin mal varlığı, tüm Sahra Altı Afrika'nın gayri safi yurtiçi hasılasından daha fazla.

Dünyanın en az mal varlığına sahip yüzde 50'sinde yer alan bir işçinin en tepedeki yüzde 1'in içinde yer alan bir kişinin bir yılda kazandığını kazanabilmesi için 112 yıl boyunca çalışması gerekiyor.

Yüksek kayıt dışılık ve bakım işleri kaynaklı aşırı iş yükü Latin Amerika ve Karayipler'deki 4 milyon kadını işgücünün dışında tuttu. ABD'de beyaz olmayan kadınların yarısı saatte 15 dolardan az kazanıyor.

Maaşlarda pek bir değişiklik olmadığı ve işçilerin son on yıllarda görülen en yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kaldığı COVID-19 pandemisini sırasında Tekellerin yaygın olduğu enerji, gıda ve ilaç sektörlerindeki büyük firmalar, rekor seviyelerde kâr etti.

Gıda ve enerji milyarderlerinin mal varlığı son iki yıl içinde 453 milyar dolar arttı; bu, iki günde bir 1 milyar dolar artış demek.

En büyük beş enerji şirketi (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon ve Chevron) birlikte her saniye 2 bin 600 dolar kar ediyor ve şu anda 62 yeni gıda milyarderi var.

Sadece üç diğer şirketle birlikte Cargill ailesi küresel tarım pazarının yüzde 70'ini kontrol ediyor. Geçen yıl 5 milyar dolar net gelir ile birlikte Cargill tarihinin en yüksek kârına ulaştı; şirketin 2022 yılındaki kârının da rekor tazelemesi bekleniyor. Sırf Cargill ailesinde sadece 12 milyarder var. bu sayı, pandemiden önce sekizdi.

Pandemi, ilaç sektöründe 40 yeni milyarderi beraberinde getirdi. Moderna ve Pfizer gibi ilaç firmaları, yalnızca COVID-19 aşıları üzerindeki tekellerinden her saniye bin dolar kâr ediyor. Düşük gelirli ülkelerdeki insanların yüzde 87'si henüz tam aşılanabilmiş değil. (BİANET)

Editör: TE Bilişim