Diyarbakır’da Kürt partilerini ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kurdi partilerle şu ana kadar yürüyen çalışmaları kalıcı bir ittifaka dönüştürmek için de bazı çalışmalarda bulunduk. Bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz bir. İkincisi genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz. Diğer Kurdi partileri de içerecek bir ittifak haline getirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

 Diyarbakır’da önceki gün partisinin düzenlediği mitinge katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dün de Kürt partilerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret ediyor.

Sancar’ın ziyaretinin ilk durağı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) oldu.

DBP’nin Diyarbakır’daki Genel Merkez İrtibat Bürosu’nu ziyaret eden Sancar’ı, DBP Eş Genel Başkanı Salih Aydeniz karşıladı. Ziyaret sırasında dün İstasyon Meydanı’nda yapılan mitinge değinen Aydeniz, halkın hava sıcaklıkları ve engellemelere rağmen HDP'nin fikriyatına mitingde sahip çıktığını belirtti.

Aydeniz’in ardından konuşan Sancar, “Kürdi İttifak” partileriyle görüşmenin ilk ziyaretini DBP'ye yaptıklarını belirterek, Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış ile halklara umut olmaya devam ettiklerini belirtti. 

Sancar’ın ziyaretinin ikinci durağı ise Kürdistan Demokrat Partisi -Türkiye (PDK-T) oldu.

KDP-T’nin Diyarbakır İl Başkanlığında Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş’la bir araya gelen Sancar, konuya ilişkin açıklama yaptı.

25 Ağustos’ta “Demokrasi İttifakı” duyurulacak

Konuşmalarında sık sık değindiği ama kimlerin içinde olduğuna dair bilgi vermediği “Demokrasi İttifakı” 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını açıklayan Sancar, şunları söyledi:

“Kurdi partilerin bir kısmıyla 2018'de başlayan 2019 yerel seçimlerinde somutlaşan bir ortak çalışmamız var. Bizler demokrasi ittifakı çerçevesinde başka birliktelikler kurmak için de çalışmalar yürütüyoruz. 7’li masa dediğimiz Türkiye'deki sol sosyalist partilerle ortak çalışmamızı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracağız.

Demokrasi ittifakının ortak mücadele zemininde buluşma amacına yönelik bu ittifakın Kurdi ayağı hayati önemdedir. Özellikle bölgede, Kürdistan'da yaşanan gelişmeler bizlerin ortak bir program ve hedef etrafında buluşmasını her zamankinden daha acil bir hale getirmiştir.

Kurdi partilerle şu ana kadar yürüyen çalışmaları kalıcı bir ittifaka dönüştürmek için de bazı çalışmalarda bulunduk. Bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz bir. İkincisi genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz.

Diğer Kurdi partileri de içerecek bir ittifak haline getirmek istiyoruz.”     

“Kürtlerin kendi aralarında demokrasi ve barışı sağlamaları gerekiyor”

PDK-T Başkanı Kardaş ise yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Sayın Sancar’a çok teşekkür ederim, açıkçası söyledikleri umudumuzu yeşertti. Biz ve HDP arasındaki ittifakın yürüyeceğine dair umut verdi. Kürtlerin umut ettiği başka bir şey de tüm Kürtler arasında barış, işbirliği ve demokrasinin de olmasıdır. 2018’de parlamentoda da ittifak yapmak istedik ve 2019’da yerel yönetimlerde ittifak yaptık, başardık. Şu anda periyodik olarak toplantılarımız devam ediyor.

Sürekli dillendiriyoruz. Kürtlerin kendi aralarında demokrasi ve barışı sağlamaları gerekiyor. Çünkü düşmanlarımız çok fazla. Birbirimizin düşmanı olmamamız gerekiyor.

Seçimler düzenlenirse beraber seçime gitmek isteriz. Yeniden Kürdistani İttifak olarak daha geniş bir çatı olarak devam edeceğiz.

Kuzey, Güney, Doğu’da bu millete yönelik zulüm, zindan, ölüm ve talan var. Büyük bir tehlike söz konusu. Bizim artık bir araya gelmemiz gerekir. Birbirimizle komşuyuz, dostuz, kuzeniz. Toprağımız ve ülkemiz bir.” (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim