Haber Merkezi

Diyarbakır - Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesi’nde  2015'te yaşanan olaylar sonrası evlerinden olan mağdur ailelerin durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Bozan, “Eylül 2015'te Sur ilçemizde, barikat ve  hendekler kazılmış, aylarca devam eden çatışmalar sonunda, Sur'da oturan binlerce vatandaşımız, evlerini ve iş yerlerini terk ederek, göç etmek zorunda bırakılmış ve bir çok mahalle yerle bir olmuştu.  Çatışmalar bittikten sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında ‘TOKİ marifetiyle yıkılan evlerin yerine aslına uygun yeni evler yapılacak hak sahipleri mağdur edilmeden ya kendi evlerinde yada TOKİ’nin farklı yerlerde yaptıkları projeden ev sahibi olabileceklerdi’ demişti.  Ancak, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerindeki, “6 bin 300” parselin içinde bulunan, 500 konut sahibi vatandaşımızdan görüştüğüm iki kişi, “3 yıl önce farkını ödeme şartıyla Sur'da yapılacak kendi evlerini almayı kabul ettikleri halde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından kendileri aranıp, 3 yıl önce yapılan sözleşmenin tek taraflı fesih edildiği ve 4 yıl önce takdir komisyonu tarafından belirlenen istimlak bedelini almak, Çölgüzeli Toki evlerinden ev, Kentsel dönüşüm kapsamında Alipaşa ve Lalebey’de yapılan ve satılmadığı için elde kalan 270 adet evin kura çekimine katılmak ya da, Mahkemeye başvurmak, şeklinde yeni dört teklif sunduğunu ifade ettiler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü arayıp sorduğum yetkililer; Biz, böyle bir değişikliği yapmış değiliz, biz, sadece yukardan  gelen talimatlar doğrulusunda uygulama yaparız” diye cevap verdiler. O zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, kim neden hangi hakla  ve neye karşılık bu sözleşmeyi değiştirip, hak sahibi vatandaşları mağdur ediyor?” dedi.

Bakanlığa Sorular

“Aslında “acele kamulaştırma” ve “kentsel dönüşüm” kapsamında istimlak edilen tarihi mahallelerin yıkım ve projelendirilmesi ve ihale verme süreçlerinde başlayarak, ilk günden beri süreç şeffaf ve hakkaniyet ölçüsünde yapılmadı diyebiliriz” diyen Bozan,

“1) Son 5-6 yılda, fakir ve zor durumda bırakılmış, Sur mağdurlarından kimler tapuları devir aldı?

2) Proje yükleyici firmalar- müteahhitler kimler  ve maliyeti ne kadar?

3) Sur, yeniden projelendirilirken kentin tüm bileşenleriyle neden istişare yapılmadı?

4) Sur'daki hak sahiplerinin talepleri, neden dikkate alınmadı?

5) İşin içinde, siyasiler var mı varsa kimlerdir?

6) Devletin postunu giyip, kendilerine dost ve post ayarlayanlar kimlerdir?

7) Vatandaş, devletine güvenmeyecek te, kime güvenecektir?

8) Devlet, 3 yıl önce yaptığı sözleşmenin bir suretini, neden vatandaşa vermemiş?  Bu devletin ciddiyetine uyar mı?” sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sordu.

Editör: TE Bilişim