İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kızılcahamam Çam Otel’de ‘Trafik Birim Amirleri 2. Etap Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. 81 ilden trafik hizmetlerinden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcıları ile Şehir İçi ve Bölge Trafik Müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar 10-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Bakan Soylu, toplantıda trafik alanında görev alan personele tebrik ve teşekkürlerini ileterek, “Türkiye trafik kazaları konusunda büyük acılar barındıran bir ülkeydi. Trafik Başkanımız, hepimizin göğsünü kabartan, ne yapacağımızı bildiğimizi gösteren, hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla neler ortaya koyulduğunu gösterdi. Bu tek başına yapılan bir iş değil, hep birlikte yapılan bir iş. Benim size teşekkür etmemin sebebi, Türkiye’de 2017 yılında hem olay yeri hem de hastanede hayatını kaybeden kişi sayısı 7 bin 427. Günde 20 buçuk kişi. Bu sayı 2018 yılında 6 bin 675’e, 2019’da 5 bin 473’e düştü. 2019 Haziran ayından 2020 Haziran ayı arası sizlerin gayreti, bizlerin politikalarıyla hem kaza yeri hem de hastanede vatandaşlarımızın hayatını kaybetme rakamı 4 bin 996’ya, 2017’deki günde 20 buçukluk ölüm rakamı da 13 buçuğa düşmüş. Bu Türkiye’nin gelişimine yakışan bir gelişmedir. Bunu daha aşağıya çekmek istiyoruz. Avrupa seviyesine, hatta Almanya seviyesine çekmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin eski dönemde kronikleşmiş bazı sorunları olduğuna değinen Soylu, “Sizler de, ben de, bizim büyüklerimiz de bu ülkede kronikleşmiş birtakım sorunların içinde büyüdük. Mesela hepimiz ve bizim büyüklerimiz, kronikleşmiş bir demokrasi mücadelesinin içinde büyüdü. Vesayet anlayışından tutun darbe pratiğine kadar. Yine hepimiz ve bizden önceki büyüklerimiz, kronikleşmiş ekonomik kalkınma sorunlarının içinde büyüdük. Yine hepimiz kronik bir terör problemiyle ve bununla bağlantılı olarak ‘Doğunun makus talihi’ diye andığımız kronik bir geri kalmışlık problemiyle büyüdük. Hatta kronik bir afet yönetimi problemimiz bile vardı, ne yazık ki onu da ancak 17 Ağustos depreminde fark edebildik. Bizler bugün 21’inci yüzyılı sıklıkla güvenlik problemleri üzerinden tarif ediyoruz, hatta içinde bulunduğumuz 2020 yılı buna bir de virüs salgınını ekledi ama bizim ülkemiz açısından 21’inci yüzyıl aynı zamanda 2002’den itibaren kronikleşmiş sorunlarımızın üstüne gittiğimiz, güçlü bir liderlik ve stratejik bir akılla teker teker çözdüğümüz, problemlerin kronik olma karakterlerini bitirdiğimiz, en azından tünelin ucundaki ışığı gördüğümüz bir yüzyıl oldu” diye konuştu.

“Çok hızlı sonuçlar elde ettik”

Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi sayesinde çok hızlı sonuçlar alındığına değinen Soylu, “21’inci yüzyılda diğer sorun alanlarımızı yönetirken yaptığımız gibi, trafik yönetiminde hem yapısal değişiklikler hem de teknik ve beşeri kapasite artırımına dönük adımlar attık. Emniyet tarafında trafikle ilgili üç daireyi Trafik Daire Başkanlığı altında birleştirdik. 2016-2020 arasında personel sayısına emniyet birimlerimizde 5 bin 934 yeni personel dahil oldu. Jandarma birimlerimizde ise 2016 yılında 2 bin 700 olan trafik personeli sayımız bugün 5 bindir. Aynı periyotta emniyet trafik birimlerimize 534 motosiklet aldık. Jandarma trafik birimlerimizde ise 2016’da hiç motosiklet yokken, yine yaptığımız alımlarla bugün bu sayı 350’dir. Bütün bu alımlarda, kapasite artırımlarında, personel kapasitemizi arttırma noktasında Cumhurbaşkanımızın destekleri ve bizzat süreci yönlendirmeleri söz konusu olmuştur” ifadelerini kullandı.

Mesleğe yeni başlamış veya başlamak üzere olanlar için de öğütlerde bulunan Soylu, ölümlü ya da yaralanmalı bir trafik kazası olduğunda mutlaka olay yerinde olunması gerektiğini söyledi. Soylu, “Her zaman söylediğimiz bir söz var, ‘trafik kazalarında 1 bizim için büyük bir rakamdır, en sevdiğimiz rakam da sıfırdır’” dedi.

Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra; Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Trafik Başkanı Mehmet Yavuz ve çok sayıda trafik hizmetlerinden sorumlu amir katıldı. (İHA)

Editör: TE Bilişim