Spor sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezleri arasında ancak, Ramazan ayında spor yaparken her zamankinden daha dikkatli olunması şart!

Kişiyi zinde tutan ve beden gelişimine katkı sağlayan spor, doğru yapıldığında olumlu sonuçlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek, sağlıklı bir bedene sahip olmamızı sağlıyor.

Ramazan ayında ise sporu bilinçsiz bir şekilde uygulamak sıvı ve kas kaybı ile sonuçlanabiliyor.

Oruç tutanların spor yaparken, bazı kurallara dikkat etmesi şart.

Son yıllarda uzun saatler tutulan oruç zamanlarına denk gelen Ramazan ayında, hava sıcaklıklarının bazen yüksek olması ve vücudun tüm gün susuz kalması spor yaparken dikkatli olmayı gerektiriyor.

Bu dönemde yapılan bilinçsiz sporlar istenmeyen hastalıklara neden olabiliyor. Bunu önlemenin yolu ise bilinçli bir şekilde spor yapmak.

Aşırı Yorucu Egzersizlerden Kaçının

Oruçlu olduğunuz zaman diliminde ve günün en sıcak olduğu zamanlarda, spor yapmak yerine sporu iftar sonrasına ve havanın serinlediği saatlere bırakmak daha doğru.

Uzmanlara göre Ramazan ayında aşırı yorucu egzersizlerden de kaçınmak gerekiyor. Yüksek şiddette yapılan egzersizler kalp krizinden felce kadar pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor.

Yemekten en az 2 saat sonra düşük tempoda bir yürüyüş veya hafif egzersizlerle şekillendirilen spor rutini, en ideal Ramazan ayı antrenmanı olarak öneriliyor.

Yeni bir egzersiz türü denemek yerine vücudun alışık olduğu egzersizlere yönelmek de bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor.

Pilates ve Yoga Hareketlerini Tercih Edin

İftarda aşırı yağlı ve ağır yemekler yerine protein ağırlıklı besinler tercih etmek de, iftar sonrası spor için güç ve enerji bulmanıza yardım edebilir.

Ayrıca spora yeni başlamayı düşünenlerin bu planlarını Ramazan ayı sonrasına ertelemeleri vücudun strese girmemesi açısından önem taşıyor.

Esnetme hareketleri, pilates ve yoga gibi aktiviteler de Ramazan ayına uygun egzersiz seçenekleri arasında yer alıyor.

Egzersiz sonrası bol su tüketmek de hem sıvı kaybının önüne geçmede, hem de metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkili.

Yapılan egzersiz sonrasında dinlenmek hem vücudun ritmini yeniden bulması, hem de hücrelerin canlanması açısından ihmal edilmemeli.

Sonuç olarak, Ramazan dönemini kendiniz ve vücudunuz için bir mola olarak görün. Uzun dönem spor yapmış ve forma girmiş birisi bu dönemde vücudunu dinlendirebilir ve formunu koruyacak seviyede egzersizleri tercih edebilir, diğer taraftan spora başlama planları yapıyorsanız, Ramazan ayında hafif egzersizlerle alt yapınızı oluşturun ve Ramazan sonrası dönem için kendinizi hazırlayın.

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın Spor'la Kalın Evde Kalın,

Hayırlı Ramazanlar.