DİYARBAKIR - “Bilinçli ve doğru ilaç kullanımını anlatan akılcı ilaç kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla “kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine en uygun ilacın, en uygun doz ve sürede, en uygun maliyetle sağlanabilmesidir” diyen Diyarbakır Eczacı Odası, “Sağlığınız için doktorunuzun reçete ettiği ilacı, eczacınızın belirttiği süre ve miktarda kullanın” uyarısında bulundu.

Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu akılı ilaç kullanımıyla ilgili açıklamada bulundu. “Sağlığınız için doktorunuzun reçete ettiği ilacı, eczacınızın belirttiği süre ve miktarda kullanın” diyen Eczacı Odası, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm hastaların yarısı ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Yanlış, gereksiz, etkisiz, yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu etkilerin başında hastalık ve ölüm oranlarında artış, ilaçların yan etki risklerinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesi, temel ilaçlara ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak tedavinin zorlaşması gelmektedir.”

Diyarbakır Eczacı Odası’nın açıklaması şöyle:

“Peki ilaçlarımızı nasıl akılcı kullanabiliriz. Bu konuda sizin için bir rehber hazırladık.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI NEDİR?

Bilinçli ve doğru ilaç kullanımını anlatan akılcı ilaç kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla “kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine en uygun ilacın, en uygun doz ve sürede, en uygun maliyetle sağlanabilmesidir.”

İLAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

İlaç; hastalıkların teşhisi ve tedavisinde, hastalıklardan korunmada, cerrahi girişimlerinkolaylaştırılmasında kullanılan kimyasal, bitkisel ve biyolojik kaynaklı ürünlerdir.

* İlaçları yalnızca doktorunuzun gerekli görmesi durumunda ve reçeteli olarak kullanın.

* Doktor kontrolüne giderken, kullandığınız ilaçları ve önceki tedavi bilgilerinizi yanınızda bulundurun.

* Doktorunuzun bilgisi olmadan başka ilaçlara ve tedavi seçeneklerine başvurmayın.

* Size reçete edilmiş ilaçları, yalnızca eczaneden alın.

* Kullanmanız gereken ilaçlar konusundaki sorularınız için eczacınıza danışın. Ve ilaçları-nızı eczacınızın önerdiği şekilde kullanın. Çiğnenmesi, yutulması ya da harici kullanılması gereken ilaçlar konusunda eczacınız sizi bilgilendirecektir.

* Doktorun ve eczacının bilgisi dışında tanıdıklarınızın önerisiyle ilaç kullanmayın. Başkasına iyi gelen ilaç sizin sağlık verilerinize uygun olmayabilir.

* İlaç ancak doğru miktarda kullanıldığında etkilidir. Eksik miktarda ilaç alınması tedavi sağlamazken, fazla miktarda ilaç alınması da zararlı etkilere neden olabilir.

* İlaçlar, doktorun her hastaya özel şekilde belirlediği miktarda ve sürede kullanılır. İlaç tedavisi tamamlandığında hastalık hâlâ geçmediyse veya doktor kontrole çağırdıysa tekrar doktora gidilmelidir.

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI

Antibiyotikler, dikkatli kullanılması gereken ilaçların başında gelmektedir.

 Antibiyotikler,

*Sadece bakterilere karşı etkilidir.

Gereksiz antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine neden olabilir.

Antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi sonucunda;

* Hastalık yan etki şiddeti artabilir ve hastalıkların iyileşme süresi uzayabilir,

* Antibiyotiğe dirençli bakterilerin vücutta yok edilememesi nedeniyle ölümler görülebilir.

Antibiyotiklerin, nezle ya da grip gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisi yoktur.

Doktorunuz önermediği sürece antibiyotik kullanmayın, ısrarcı olmayın.

Eğer doktorunuz antibiyotik vermişse, ilacın nasıl ve hangi aralıklarda kullanılacağı konusunda eczacınıza danışın.

Editör: TE Bilişim