DİYARBAKIR -Vücudun alerjik olduğu maddelere verdiği yanıtlar ya da reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan bulgular etkilediği organ sistemine göre farklılıklar gösterebilir. Bulgular çok hafif olabileceği gibi yaşamı tehdit eden anafilaksi gibi ağır da olabilir.

Özellikle bu mevsimde birçok alerji vakası ile karşılaşmaktayız. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Cebrail Sınır, alerji, belirtileri ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Alerjik hastalıkların en sık görüldüğü organlar burun, sinüsler, göz ve akciğerlerdir. Ancak sindirim sistemi, deri ve damarlar da alerjik hastalıklardan etkilenebilir. Alerji bulgusunun türü ve şiddeti hastanın genetik yapısına, alerjenin tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ortaya çıkar.

Alerjenlere bağlı olarak görülen belirtiler genellikle aşağıdaki gibidir:

Burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma

Öksürük, hışıltı, nefes darlığı

Ciltte kaşıntı ve kızarıklık (kurdeşen)

Dudak ve göz çevresinde şişlik

Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık

Dudaklarda, ağız içerisinde ve boğazda kaşıntı

Bulantı, kusma ve ishal

Bu belirtilerin ne tip bir alerji olduğu tahmini bilgilerle değil mutlaka uzman bir hekim kontrolünde uygun testlerle yapılmalıdır. Alerjinin altında yatan nedeni ve gerçek rahatsızlığı bulmak tedavinin de doğru ve isabetli yapılmasını sağlar.

Alerji ve alerji kaynaklı hastalıklar artıyor

Alerji ve alerji kaynaklı hastalıklar giderek hepimizin hayatında daha çok yer edinmeye başlıyor. Bilimsel araştırmalar son 30-40 yıl içinde alerjinin çok daha yaygın görüldüğüne işaret ediyor. Şu an tüm dünyada sadece astımlı hasta sayısının 300 milyonu bulduğunu görülüyor.

Neden artıyor?

Alerji ve alerji kaynaklı hastalıkların neden bu kadar çok arttığı ile ilgili birçok bilimsel çalışma yapılıyor. Kalıtımsal nedenler olduğu gibi, çevresel faktörler, gereksiz ve aşırı hijyen çabası, paketli ve hazır gıdalar tüketmek bu nedenlerin başında geliyor.

Alerji tedavisi

Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun şekilde kullanıldığında son derece etkilidirler. Bu ilaçlar ile çoğu zaman hastalığın kontrolü sorunsuz olarak sağlanmaktadır. Alerjik hastalıklar kronik olduğu için ilaçların uzun süreli kullanılması gerekebilir. Bu nedenle hastalığın kontrolünü sağlarken ilaçların oluşabilecek yan etkilerinden korunmak için sadece istenilen organa etki edebilecek, maksimum etki sağlayacak en düşük dozun kullanılması hedeflenmektedir. Bu kurallara uyulduğunda yan etki görülme olasılığı neredeyse ortadan kalkmaktadır.

Alerjik hastalıkların tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biriside alternatif tedavi uygulamalarıdır. Bu ilaçların içeriği konusunda çoğu zaman doğru bilgilere erişim sağlanamamaktadır. Hastalar çoğu zaman hekimine danışmadan bu tedavileri tercih ederken hastalıklarının tedavisinde de aksamalara neden olmaktadır. Bu konuda mutlaka hekiminizin görüşüne başvurmalısınız.”

Editör: TE Bilişim