Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Akif İşlek, birçok insanın mücadele ettiği alerjinin, hayat kalitesini düşürmesinin yanında uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmamasıyla birlikte daha büyük problemlere neden olduğunu söyledi. Dr. İşlek, düzenli kontrol ve uygun ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulan alerjilerin, dikkat edilmediği takdirde yetişkinlerde ameliyat gerektiren rahatsızlıklara, çocuklarda ise kalıcı akciğer hasarına yol açtığını dile getirdi.

Alerji semptomları ile karşılaşan kişilerde farklı alerji türlerinin görüldüğünü söyleyen Dr. İşlek, tanı ve tedavinin öneminden “Alerjinin kendi içerisinde tanımları var. Alerjik; göğüs, çocuk ve kulak burun boğaz gibi bir çok bölümün birlikte çalışması gerektiren hastalık grubudur. Örneğin alerji, astım birlikte görülen bir hastalıktır. Genel olarak da hapşırıp göz yaşarması, göz kızarıklığı, gözde kaşıntı, burunda ve damakta kaşıntı, kulakta basınç, kaşıntı hissi akla geliyor. Genelde ilkbaharda çiçeklerle, polenlerle birlikte ortaya çıkan en bilindik, en sık gözüken alerji mevsimsel alerjidir. Fakat farklı alerjiler de var. Bunların bir kısmı yıl boyunca sürebiliyor. Fakat, mevsimsel alerjilerle aynı belirtileri gösterebiliyor. Bunun için alerjinin nedenlerinin çok iyi saptanması, doğur tanı konulması tedavi başarısını da yükseltiyor” sözleriyle bahsetti.

Semptomların doktorlara iletilmesiyle gerekli testlerin yapıldığını ve böylelikle alerjinin tespit edildiğini belirten Dr. İşlek, alınması gereken önlemler hakkında, “Ev tozu, evcil hayvan tüyleri, bazı yiyecekler, bazı kokular, bazı parfümler alerjilere neden olabiliyor. Hastalarımızdan kendini gözden geçirerek karşılaştığında semptomları doktorlarına iletmelerini istiyoruz. Ardından ciltten ya da kandan bazı testlerimiz yapılıyor. Daha sonra alerjinin tipini tespit etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Halı, yastık, çarşaf kaldırılmalı”

Alerjenin tespit edilmesinden sonra ilk yapılması gerekenin “yaşam değişikliğiyle” birlikte maruziyetten uzak durmak olduğunu vurgulayan Dr. İşlek “Uzak kalınamıyorsa da maske kullanımı öneriyoruz. Ev tozu olarak belirttiğimiz küçük mikroorganizmalar için havalandırma, nemli ev ortamı sağlanmasını ve halı, yastık, çarşaf gibi kumaş türevlerinin olabildiğince kaldırılması gerekiyor. Kaldırılamaması durumunda çok sık yıkanmalı. Bu hastalarda yaşam değişikliklerinin yanı sıra medikal tedavi de gerekiyor” diye konuştu.

Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı alerji semptomları görülebileceğine değinen Dr. İşlek, “Alerji hayat kalitesini düşürür, sosyal ortamda kısıtlılık oluşturur. Bazen durmayan bir burun akıntısı olur. Onun dışında üst üste defalarca hapşırık olabilir ve burun tıkanıklığı görülebilir. Bu semptomlar sık enfeksiyonlara yol açar. Bu enfeksiyonların en basiti mevsimsel grip ve nezledir. Ciddi boyutlarda ise bakteriyel sinüzit ya da komplikasyonlarla giden sinüzitlere yatkınlık oluşturabiliyor. Bazı türlerinde kronikleşen mantar enfeksiyonları yerleşebilir” dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim