Güneydoğu Ekspres- Bilim insanları Alzheimer hastalığını erken teşhis edebilecek bir kan testi geliştirdi. Deneme testlerinde yüzde 90'a yakın doğruluk oranı yakalayan testin birkaç yıl içinde kullanıma geçebileceği açıklandı. Hafıza kaybı ve kafa karışıklığı belirtileri gösterilen hastalıkta tamamen tedavi hâlâ mümkün değil.

Independent'de yer alan habere göre, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, kandaki Alzheimer beta amyloid proteinlerini teşhis edebileceklerini ve hangi seviyeye geldiğini görebileceklerini açıkladı. Yaş ve genetik faktörlerinin de etkili olduğu hastalıkta, kandaki seviyenin de ölçülebilmesi artık yüzde 90'a varan bir erken tanı ihtimalini sağlayacak.

Araştırmanın sonuçlarını Neurology dergisinde yayımlayan bilim insanları, kan testinin beyin taramalarının 'altın standardı' olan PET beyin taramasından da duyarlı olacağını belirtti.  Şu anda yapılan taramanın hem vakit hem de maddi anlamda daha fazlaya mâl olduğunu açıklayan bilim insanları, "Basit bir kan testi ve hızlı bir sonuçla hastalığı hafifletmek için neler yapılabileceğini çözebilecek vakit olacak" dedi.

Editör: TE Bilişim