DİYARBAKIR Tabip Odası, 27 Ağustos 'ta Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (pandemi hastanesi) 15 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Tabip Odası, "Ağır Covid hastalarımız yatak olmadığından evde tedaviye zorlanmaktadır" açıklaması yaptı.

Koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı kentlerden biri olan Diyarbakır’da günlük vaka sayısının 700 civarında olduğu ifade ediliyor.

Sağlık örgütleri ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı vaka sayısı ile ölüm sayısı arasında ciddi bir fark dikkat çekerken, sağlık örgütleri Sağlık Bakanlığı verilerinin şeffaf olmadığı yönünde iddialarda bulunuyor. Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde can kaybının 26 olarak verdiği 27 Ağustos’ta sadece Diyarbakır’da 15 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

"Açıklamalar örtüşmüyor"

“Çalışma arkadaşlarımızdan elde ettiğimiz veriler ile yetkilerin açıklamaları örtüşmemektedir” açıklaması yapan Diyarbakır Tabip Odası, “Bugün sadece Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 15 vatandaşımız Covid nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İl bazında verilerin açıklanmaması, vaka-ölüm sayılarının düşük gösterilmesi toplumu rehavete sürüklemektedir” ifadelerini kullandı.

Evde tedaviye zorlanmaktadırlar

Tabip Odası açıklamasında şunları kaydetti:

“Salgında kontrol kaybedilmiş, tüm sorumluluk halkın ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenmiştir. Hastanede takip edilmesi gereken ağır Covid hastalarımız yatak olmadığından evde tedaviye zorlanmaktadır. Ekonomik kaygılardan vazgeçilip, toplumun ihtiyaçları karşılanarak sosyal hareketliliği azaltacak önlemler alınması ve yeterli yatak kapasitesi sağlanması için bakanlığı acil önlemler almaya çağırıyoruz.”

Ayrılan bir bölüm var

Bakanlığın açıkladığı verilerle sahanın örtüşmediğini öne süren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ise, “Yeniköy Mezarlığı’nda Kovid-19’dan yaşamını yitirmiş olanlara ayrılmış bir bölüm var. Buradaki sayıyı biz bilmiyoruz. Ama buradan şunu net olarak söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının açıkladığı verilerle bizim sahada aldığımız veriler arasında gerçekten büyük bir fark var” diye konuştu.

 3 günde 23 vefat

Kendilerinin sahada edindiği bilgileri de paylaşan Güldiken, “Bakanlığın açıkladığı verilerle bizim sahada topladığımız veriler arasında büyük bir fark var. Türkiye’de bin 400-bin 500 veriler var son 3-4 gündür. Ama sadece Diyarbakır’da günlük ortalama 700-750 hasta tedavi görüyor. Bunların 150’si de yoğun bakımda tedavi görüyor. Son 3 günde sadece Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kovid-19 birimlerinde tedavi görüp yaşamını yitiren 23 kişi. Dünden bu güne () sadece 8 kişi yaşamını yitirmiş” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim