Ebeler Günü ilk defa 1987 yılında Hollanda’da yapılan Uluslararası Ebeler Konfederasyonu’nun düzenlediği konferansta ortaya çıktı. Konferansta gündeme gelen Ebeler Günü ise ilk kez 5 Mayıs 1991’de kutlandı ve o günde bu güne her yıl 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü olarak kutlanmaya başlandı.

 Anne ölümleri, ölü doğumlar ve yeni doğan ölümlerinin yüzde 83'ü ebelik bakımı ile önlenebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, ebelerin mesleki potansiyellerini geliştirmeleri, anne ve yeni doğanlara kaliteli bakım sağlama yeteneğini önleyen ayrımcılığa son verilmesi için sık sık uyarıda bulunuyor. Uluslararası Ebe Federasyonu (ICM) her yıl Dünya Ebeler Günü için yeni bir tema belirliyor. Bu yılın teması "Verileri Takip Edin: Ebelere Yatırım Yapın”. 

 Türkiye'de ICM üyesi olan Türk Ebeler Derneği de her yıl tema kapsamında etkinlikler düzenlerken, ebelerin sorunlarını da kamuoyuyla paylaşıp, çözüm üretilmesi için çalışmalar sürdürüyor. 1954 yılından bu yana faaliyet yürüten derneğin hedefleri ise ebeler arasında birlik, iletişim sağlamak, ebelik bakım ve eğitim standartlarını belirlemek ve mesleklerini gelişimi için çalışmalar sürdürmek.

 Dünya Ebeler Günü kapsamında Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, ebelik mesleğine artık değer verilmediğini söyledi. Türkiye'de 56 bin ebenin çalıştığını aktaran Karahan, kadın ve çocuk sağlığı başta olmak üzere ebelik hizmetlerine olan ihtiyacı bu sayının karşılamadığını söyledi.

 'MESLEKLERİNİ ETKİN YAPABİLMELİLER'

Medikalleşmeylesezeryan doğumların arttığını belirten Karahan, "Bunun en önemli nedenlerinden biri kadınlara geçmişten bu yana anlatılan doğum anılarının yarattığı korku. Ebelik otonomisindeki emek sürecini etkiliyor. Kadınlar gebelik sürecini olması gerektiği gibi ebe ile takip edebilse, bu korkuları ortadan kaldırabilir. Ebeler, sağlık ocaklarındaki gibi mesleklerini etkin bir şekilde yapabilmeli. Her evin bir ebesi olabilmeli. Yıllardır politika yapıcılardan bunu talep ediyoruz. AB ülkelerindeki ebelik faaliyetlerini yapabilecek gücümüz var ama yapılmıyor" diye konuştu.

 İNSANCA ÇALIŞMA TALEBİ

Pandemi döneminde ebelerin yaşadığı sorunlara da değinen Karahan, diğer sağlık çalışanlarıyla eşit bir şekilde salgınla mücadele etmelerine rağmen isimlerinin bile çoğu zaman anılmadığını söyledi. Bütün sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğini dile getiren Karahan, şöyle devam etti: " Hakkınız ödenmez diyen sağlık çalışanları tükeniyor. Özellikle de kadın sağlık çalışanları katlanmış bir eziyeti yaşıyor. Kreş verilmediği için çocuğu ölen arkadaşımız oldu. Başka bir arkadaşımızın pandemi servisinde çalıştığı için çocuğu babası tarafından elinden alınmak istendi. Çalıştığımız yerlerdeki iş yükümüz yetmiyormuş gibi evdeki çocuk bakımı, temizlik gibi işler de sırtımıza bindirildi. Tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımız için başta kreş hakkımız olmak üzere insanca çalışabileceğimiz koşulları istiyoruz."

 Uluslararası Ebe Federasyonu'nun bu yıl için belirlediği "Verileri Takip Edin: Ebelere Yatırım Yapın” temasının hedeflerine dair konuşan Karahan, "Dünya çapında kaliteli ebelik bakımına yatırım yapılmasını savunmak, bu süreçte cinsel, üreme, anne, yeni doğan, çocuk ve ergen sağlığını iyileştirmeyi hedefliyor. Kaliteli anne ve yenidoğan bakımını iyileştirmeyi, önlenebilir anne ve yenidoğan ölümlerini sona erdirmeyi amaçlıyoruz. Ebelere yatırım yapma konusunda hükümetleri, karar vericileri ve politikacıları sorumlu olmaya çağırıyoruz” diye belirtti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim