Kardiyoloji Uzm. Dr. Tuğba Aktemur, normalleşmeye başlanılan bugünlerde kalp ve tansiyon hastalarının koronavirüse karşı tedbiri elden bırakmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Aktemur, COVID-19 virüsünün ciddi akut solunum yetersizliğine neden olduğunu ve ölüme kadar götürebildiğini belirterek, ''Avrupa Kardiyoloji Derneği rehber dokümanına göre kalp hastalıkları ve COVID enfeksiyonu ilişkisi ile ilgili üç önemli durum belirtilmiştir. Birinci durum COVID enfeksiyonu geçirenlerde kardiyovasküler morbid durumların daha yaygın olduğu görülmüştür. İkincisi kardiyovasküler hastalıkların varlığı COVID enfeksiyonunun ölüm oranını arttırmaktadır. Üçüncüsü ise kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleri ve COVID hastalığı ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir'' şeklinde konuştu.

''EKG çektirmeyi ihmal etmeyin''

Tansiyon hastalarının bu dönemde ilaçlarına devam etmesi gerektiğine de değinen Dr. Aktemur, şöyle devam etti: Koroner arter hastalığı içinde risk altında olan erkekler, ileri yaş grupları, diyabet ve hipertansiyon hastalarının koruma önlemlerine ise azami şekilde devam etmesini önermekteyiz. Bir diğer önemli grup ise çarpıntı ve aritmi hastalığı bulunanlardır. COVID-19 tedavisinde kullanılan antiviral ve antiinflamatuar ajanların EKG (Elektrokardiyografi) değerleri üzerinde değişiklik yapabildikleri ve çarpıntıya neden olabilecekleri de çeşitli yayınlarda belirtilmiştir. Bu nedenle riskli gruplara mensup hastalarımızın tedaviye başlamadan önce ve tedaviden 3 gün sonra ve tedavi bitiminde mutlaka EKG çektirmelerini, kardiyoloji görüşü almalarını önermekteyiz. Ayrıca yerli ve yabancı başında bazı hipertansiyon ilaçlarının COVID enfeksiyonunun gidişatında olumsuz rol oynadığı belirtildi. Virüs hücrelere ACE-2 reseptörünü kullanarak girer ve ACE reseptör blokasyonu sağlayan ilaçların (misalramipril, kaptopril) gibi ilaçların hastalığın gidişatını kötü etkileyebileceği teorik düzeyde belirtilse de; çalışmalarda hastalığın seyri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu gösterilmemiş; hasta bazlı yayınlarda faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle hiçbir hipertansiyon hastamızın ilaçlarını kesmesini kesinlikle önermiyoruz'' açıklamasında bulundu. (İHA)

Editör: TE Bilişim