Diyarbakır Eczacı Odası’nın piyasada bulunmayan ya da vatandaşların fark ödeyerek almak zorunda kaldığı ilaçlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, örneğin covid tedavisinde kullanılan bir kan sulandırıcı ilaç için vatandaşın 116 TL fark ödemek zorunda kalacağı belirtildi.

Diyarbakır eczacı Odasından yapılan yazılı açıklamada, ilaca erişim konusunda sıkıntıların yaşandığı belirtilirken, aynı şekilde hastalara ilaç ulaştırmada da büyük sıkıntıların yaşandığı belirtildi.

Kamu yetkililerini ilaç sorununu çözmeye çağırıyoruz denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi;

“Biz eczacılar, ilacı hastalarımıza ulaştırırken her geçen gün yeni bir zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. SGK ödeme listesinden çıkarılan ya da piyasada uzun süredir bulunmayan ilaçlar, hem ciddi bir halk sağlığı sorununa yol açıyor hem de eczacılarla vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Özellikle pandemi döneminde ilaca erişim konusunda yaşanan sorunlar ve eczacılarımızın karşı karşıya olduğu problemler çözülmediği takdirde bunun ciddi bir krize dönüşmesi kaçınılmazdır.”

Parası olmayan ilaca erişemeyecek

“Biz eczacılar halk sağlığını önceliyor, ilaca erişim konusunda vatandaşlarımızın yaşadığı zorlukları kamuoyu ile sürekli paylaşıyoruz. Defalarca bu konuda açıklamada bulunduk, ilaca erişimin bir hak olduğunu belirttik.” Denilen açıklamada, vatandaşın ödeyeceği farka da vurgu yapıldı.

Açıklamanın devamı özetle şöyle; “Tüm bu sorunları hali hazırda yaşıyorken ülkemizdeki önemli bir ilaç firması, belirttiğimiz nedenlerle uzun süredir piyasada olmayan bir ilacı, SGK’ya taahhüt ettiği iskontoyu uygulamadan depolara gönderme kararı aldı. Covid tedavisinde de önemli bir bileşen olarak kullanılan kan sulandırıcı bu ilaçlara vatandaşlarımız kutu başına 116 TL’ye varan bir ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Başka bir deyişle SGK’lı da olsa, bu parayı verme imkânı olmayan vatandaşlarımız ilaca erişemeyecekler.”

İlaca erişimin zorlaşması kabul edilemez

Eczacılar Odası Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamanın son bölümünde ise şu görüşlere yer verildi; “SGK’nın karşılamadığı, piyasada olmayan ya da üretici firmaların ıskonto uygulamadığı ilaçların fiyatlarından eczacınız sorumlu değildir. Biz eczacılar bu sorunların çözülmesi için kamu yetkililerini sürekli uyarıyor, sorunun ciddiyetini iletiyoruz. Özellikle pandemi sürecinde üretici firmaların ilacı bir kar aracı olarak görmeleri; kamu yetkililerinin bu sorunu çözmek için adım atmaması kabul edilemez. Eczacılar vatandaşlarla temas halindedir ve yaşanan tüm bu sorunların yükünü giderek artan şekilde taşımakta, görevlerini yapamaz hale gelmektedirler. Kamu yetkililerini bir an önce bu sorunlara çözüm bulmaya davet ediyoruz. İlaca erişim bir haktır. Hiçbir firma ve yetkili bu evrensel sağlık ilkesini bozacak kararlar alamaz, uygulayamaz.”

Editör: TE Bilişim