Zafer TÜZÜN

DİYARBAKIR - Ramazanda tutulan 17 saatlik oruç nedeniyle bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği büyük önem taşıyor. Kilo almamak ve kendimizi rahat hissetmek için Ramazan Bayramı’nda beslenme konusunda dikkat edilmeli.

Uzman Diyetisyen Ceylan Özateş, gazetemize yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca insanların iki ana öğün şeklindeki beslenme alışkanlığı kazandığını, bu beslenmeye bağlı olarak da metabolizmanın yavaşladığını belirtti. 

Bayramın ilk günüyle başlayan yemek yemenin isteğinin arttığını anlatan Özateş, “Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir” dedi.

Uzman Diyetisyen Ceylan Özateş, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı: “Ramazanda tutulan 17 saatlik oruç nedeniyle bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği büyük önem taşıyor. Kilo almamak ve kendimizi rahat hissetmek için bayram da nelere dikkat edilmeli? Ramazan bayramında nasıl beslenmeli?

 İnsan metabolizmasının yavaşladığı Ramazan ayında oruç tutan insanların kilo alması daha çok kolay… Fazla bir şeyler yemek her dönemde olduğu gibi zararlıdır, ama bayramda daha bir dikkat etmek gerekir.

 Dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, besin dengesi ve çeşitliliği doğrultusunda tercihlere yön vermektir. Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir. Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek miktarını artırır. Ancak özellikle gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır.”  

Sütlü tatlılar tercih edilmeli

Bu süreçte özellikle kalp hastası, şeker hastası, tiroid hastasında fonksiyonların çok daha hızlı bozulduğunu belirten Özateş, “Özellikle yaşı ilerlemiş ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekir. Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmek daha faydalı olacaktır. Ramazan da bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır.

Kahve yerine bitkisel çaylar Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir” dedi.

  Uzman Diyetisyen Ceylan Özateş, dikkat edilmesi gerekenler listesini şöyle açıkladı;

- Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli. En az iki ara, üç ana öğün olacak şekilde planlanmalı. Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

-Peklik ( kabızlık) problemiyle karşılaşmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmeli.

-Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli.

-Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. Bayram da bilinçsizce fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur.

 - Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan çok az miktarda yemeli. Ayrıca seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tüketilmemeli.

 - Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, daha çok bitkisel çaylar ve su tercih edilmeli.

-Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmeli.

 - Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar beslenme düzenini kesinlikle bozmamalı.

Editör: TE Bilişim