Psikolog Batın Bezik, aşırı sıcağın insan psikolojisinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Güneş ışığının insan psikolojisi üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğunu; aşırı sıcağın ise bireyleri olumsuz etkilediğini ifade eden Bezik, "Bireylerin aşırı sıcak olan günlerde ve bu sıcakların yaşandığı bölgelerde daha sinirli ve tahammülsüz olabildiklerini görmekteyiz. Bireylerin uyku ve beslenme düzenleri de olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca kişilerde günlük aktivitelerine karşı isteksizlik, halsizlik gibi sorunlar gözlemlenebilir ve bu da beraberinde dikkat dağınıklığını getirebilir" dedi.

Bezik, mevsimsel geçişlerin insanların psikolojileri üzerinde depresif belirtiler bırakabilmesiyle birlikte; genel olarak bireylerin sonbahar ve kış aylarına oranla, ilkbaharda havaların da ısınmaya başlaması ve güneş ışınlarının yavaş yavaş kendini göstermesiyle bu süreci daha çabuk atlattığını ifade etti.

Kalın kıyafetler ve boğucu hava yerini yüzünü göstermeye başlayan güneşe bıraktıkça, bireylerin kış aylarına göre daha enerjik olduklarına dikkat çeken Bezik şöyle devam etti:

"Ancak şu sıralar ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüsün var olan stresi ile sıcakların da ani bir şekilde başlaması ve ilkbahar aylarını alışılagelmişin dışında geçirmiş olmamız, kişilerin günlük aktivitelerinden mahrum kalmasıyla bireylerde bulunan anksiyetenin daha da artmasına sebep olabilir. Sıcakların artarak devam edeceği düşüncesi kişileri daha da olumsuz etkileyebilmektedir. Güneş ışığından mahrum kalınan ve genel olarak kapalı bir havanın hüküm sürdüğü kış aylarından ani, beklenmedik ve kişileri olumsuz etkileyecek bir şekilde başlayan aşırı sıcaklar bireylerde adaptasyon sorunu oluşturabilmektedir. Bu süreç özellikle anksiyete, depresyon ve panik atak sorunları yaşayan kişiler için daha da tehdit edici olabilir. Var olan semptomlarında artış gözlenebilir. Bireylerde sıcak basması, kalp çarpıntısı, uyku sorunları ve nefes darlığı gibi belirtiler olabilir. Depresif bir süreç içerisinde olan bireylerse kendilerini daha mutsuz

Editör: TE Bilişim