Ercan Akkar / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır – Kışın yaklaşmasıyla birlikte Koronavirüsün etkilerinin artacağı yönündeki söylemler aşı tartışmalarını da gündemden düşürmüyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, özellikle Zatürre Aşısı’nın Koronavirüsü önleyici bir etkisinin olmadığını, ancak hastalığın Koronavirüs ile birlikte seyretmesi halinde daha ağır geçeceğini söyledi. 

Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın ilan edilmesine neden olan Koronavirüs, 1 milyona yakın insanın ölümüne milyonlarca insanın hastalığa yakalanmana neden olurken, insanlığın yaşam tarzını etkilediği gibi ülkelerin ekonomisini de altüst etti.

Koronavirüs’ün ortaya çıkmasıyla birlikte başta Zatürre ve Grip aşları olmak üzere birçok ilaç ve aşının tedavi edici etkisinin olup olmadığı da tartışma konusu oldu. Özellikle kışın yaklaşmasıyla birlikte Zatürre ve Grip aşıları gündemden düşmedi. Ecza depoları ve eczanelerde çok az miktarda bulunan ve insanların almak için isimlerini sıraya yazdırdıkları aşılarla ilgili tartışmalarda bir türlü bitmek bilmiyor.

DR. TEKİN, SON NOKTAYI KOYDU

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercan Akkar’a Zatürre Aşısı ile ilgili açıklamada bulunan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, “Zatürre Aşısı Koronavirüsü önlemez vakaların ağır seyretmesini önler” diyerek şöyle devam etti:

“Zatürre Aşısı’nın Koronavirüs ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Başka enfeksiyonların meydana getirdiği pnömoni hastalığı ile Koronavirüs hastalığının meydana getirdiği pnomoni ile birleşerek vakaların durumunu ağır seyretmesini önleler. Aşı olanlar Koronavirüse karşı daha dirençli olmaz, sadece birkaç enfeksiyonun biraraya gelip hastalığın daha ağır seyretmesini önler.”

KİMLERE YAPILIR

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Zatürre Aşısı’nın kimlere yapılacağını ise şöyle sıraladı.

-Güncel çocukluk çağı aşı takviminde; 2. 4. ve 6.ayın sonunda uygulanır.

-65 yaş üstü tüm erişkinlere,

-Kronik pulmoner hastalık (astım dışında),

-Kronik kardiyovasküler hastalık,

-Diabetes mellitus,

-Kronik karaciğer hastalığı veya nefrotik sendrom,

-Fonksiyonel veya anatomik aspleni (Örneğin,orak hücreli hastalık veya splenektomi) (Eğer elektif splenektomi planlandı ise cerrahiden en az iki hafta öncesinde aşılanmalıdır),

-İmmünsupresif hastalıklar,

-Koklear implantlar,

-Beyin-omurilik sıvısı (BOS) kaçakları,

-HIV tanısı alan hasta,

-Bakım evinde kalan kişiler,

-Lösemi, Hodgkin hastalığı, multiple myelom gibi hematolojik hastalıklar,

-Yaygın malignite,

-Uzun süreli immün supresif tedavi,

-Solid organ nakli.

Dr. Tekin, bu kriterlere uyan her vatandaşa Zatürre Aşısı yapıldığını ve tüm aile sağlığı merkezlerinde uygulamanın aynı olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim