Dünyayı kasıp kavuran günlük yaşantımızda ciddi stres faktörü haline gelen ve bir türlü bitmek bilmeyen Kovid-19 pandemisi  düşen vaka sayıları sonucunda esnemeyi beraberinde getirdi. Evet, gerçekten sıkıldık, yorulduk ve artık ciddi psikolojik sorunların da açığa çıktığı da doğru. Eğlenmek, sevdiklerimizin hüzünlerini, sevinçlerini paylaşmak hepimizin hakkı.  Ancak sanırım abartmış olduk. Yaşanan esnemeyle birlikte ve özellikle de son 9 günlük bayram tatili öncesindeki alış-verişler sırasında yaşanan yoğunluk, sosyal mesafe, maske ve hijyenik kuralları hiçe sayıldı. Tatil sonrası ise korona virüs vaka sayısında ciddi artış yaşanmasına neden olmuş,  Yoğun bakım bölümlerindeki yatak doluluk oranları yüzde 50'ye ulaşırken medyada Diyarbakır’daki bir hastanedeki PCR testi kuyruğunu hepimiz görmüşüzdür.

Normalleşme, aşılama derken “artık bana bir şey olmaz” herşey bitti mantığı ile fiziksel mesafe, maske, temizlik normalin dışında kaldı maalesef ki.  bayram kutlamaları sırasında vatandaşların bayramlaşma sırasında tokalaşmalar, tıkış tıkış salonlarda düğünler, bayramlarda aile divanları ise korona virüs vakalarına davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildi. Ciddi bir vaka artışının olduğunu hastanelerdeki yoğunluktan da anlaşılıyor. Diğer yandan kurallara uymadığımız gibi aşı olmaktan da kaçınıyoruz.

Sağlık Bakanlığının yeni tip korona virüs (Covid-19) ile ilgili haftalık verilerine göre, Diyarbakır son bir haftada vaka sayısı en çok artan ikinci il, bakanlığın aşı ile ilgili verilerinde ise kent, en az bir doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller arasında olduğunu açıkladı. Kentte sosyal mesafe ,hijyen ile maske takma kurallarına uyum konusunda rehavete kapılırken, Diyarbakır'da hastanelerdeki  yatak doluluk oranı yüzde 50'ye ulaştı.

Kentte uzun bir aradan sonra yenide tırmanışa geçen korona virüs salgını sebebiyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki klinikte 70, yoğun bakımda 24 kişi tedavi görüyor. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde korona virüs kliniğinde 9, yoğun bakımda 5 kişi, Kadın Doğum Hastanesi'ndeki klinikte 6'di kadın 2'si çocuk olmak üzere 8 kişinin tedavi görürken, ilçelerdeki yatak doluluk oranı ise yüzde 60 civarında olduğu öğrenildi.

Diyarbakır ve ilçelerinde kurallara uymayanların oranı tahminen yüzde 90 olduğu öğrenilirken, vatandaşlar maskeyi aksesuar olarak kullanması dikkatlerden kaçmadı.   

Korona virüs tırmanışa geçmesi nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar, uzun bir dönemdir vatandaşlarımızın aşı olmaları konusunda davet ettiklerini ancak kenette aşılama oranını düşük olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bu nedenle ülke genelindeki aşılama oranında ülke sıralamasının sonundayız. Buda korona virüsü vakalarının yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Diyarbakır'ın her bölgesinde son günlerde ciddi bir rehavete kapıldığını görmekteyiz. Sosyal mesafe, temizlik kurları ve maske kurallarına uyulmuyor. Kurallara uyma noktasında uyulmadığında temasta artış olmaktadır. Temas arttığında vaka oranında ciddi bir şekilde artışa geçtik. En önemlisi

Diyarbakır'daki her vatandaşımızın özellikle aşı olmaları ve bu sürece uymalarını rica ediyoruz. Aşı olmanın en büyük avantajı hastaneye ve yoğun bakımda kalmayı yüzde 95 oranında azaltıyor. Sağlıklı bir gelecek için herkesi aşı olmaya, fiziksel mesafe ve maske kurallarına uymaya davet ediyorum.