Yöremizde daha çok Diyarbakır, Mardin, Batman tarafında yapılan ve halk arasında Şam borek diye bilinen bu yemek çeşidi, coğrafi işaret almış bir tariftir. İsteğe göre, kıyma, patates ve peynirli olarak da yapılır.

Börek tarifi için gerekli malzemeler:

4 su bardağı un

10 gr yaş maya

Tuz

1 soğan

1.5 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 demet maydanoz

Bir su bardağının yarısı kadar haşlanmış pirinç

250 gr yağsız kıyma

1 barak su

Karabiber

Kızartmak için ayçiçeği yağı

Yapılışı:

Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştırın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın. Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak, ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozu kıyın. Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve suyunu süzün. Kıymayı suyla birlikte bir tavaya alın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın.

Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Her birini unlanmış tezgahta merdane ile 10 cm çapında açın. Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarım ay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın. Az miktarda ayçiçeği yağını tavada ısıtın. Hazırladığınız börekleri tavaya yerleştirip, her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.