‘Şeytan’ lakabıyla anılan, Türk Futbolu ve Fenerbahçe’nin efsane futbolcusu Rıdvan Dilmen ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili yaptığı yorum önümüzdeki günlerde gündemi daha da ısıtacak gibi. Dilmen’in İmmamoğlu ile ilgili yaptığı yoruma tabiri caizse İBB Sözcüsü Murat Ongun’dan jet hızı ile cevap geldi. Ongun cevabında  "Futbolun ve siyasetin şeytanı. Şeytanları temizleyeceğiz" ifadesini kullandı. Şimdi gözler elbette Rıdvan Dilmen’in cephesinde.

Rıdvan Dilmen, İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili ne demişti, ona bakalım:

Galatasaray'ın Hatayspor'a 4-2 mağlup olduğu karşılaşmadan sonra TRT Spor'da müsabakayı yorumlayan Rıdvan Dilmen'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “"Mehmet Ali Aydınlar ile 4-5 sene konuşmadım. Fenerbahçe Avrupa'ya gitmedi, evet. Ama sonra Aziz Yıldırım döneminde kulübe sponsor oldu. Ali Koç döneminde de sponsor oldu. Acıbadem, Fenerbahçe ile çok fazla iş birliği yaptı. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu da STV'de futbol yorumculuğu yapmıştı. Fenerbahçe'nin şike yaptığını söylemişti. Sonuçta o günkü düşünceleriyle aynı noktada değil tabii ki" ifadelerini kullandı.

"Futbolun ve Siyasetin Şeytanı"

Rıdvan Dilmen'in bu açıklamalarından sonra İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan jet paylaşım geldi. Ongun kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rıdvan Dilmen dün futbolun şeytanıydı bugün siyasetin şeytanı. Güzel ülkemizi siyasetin şeytanlarından kurtarmaya az kaldı" ifadelerini kullandı.

Bakıldığı zaman Efsane Futbol Adamı Dilmen’in Ekrem Bey hakkında sarf ettiği sözlerde her hangi bir hakaret görülmemektedir. Ekrem Bey’in STV’de yorumculuk yaptığı dönemde Fenerbahçe ile ilgili yaptığı yorumların kayıtlarına bakılır, bu şekilde gerçek ortaya çıkar. Dilmen’in sözlerinde Ekrem Bey’i töhmet altında bırakan herhangi bir ifade de yoktur. Hatta diyor ki Dilmen, “ O günkü düşünceleriyle aynı noktada değil tabi ki” sözleriyle Ekrem İmamoğlu’nun bugün Fenerbahçe hakkında aynı düşüncelere sahip değildir mesajını kulübün taraftar kitlesini vermektedir. Bu da tabi ki Ekrem İmamoğlu için olumlu bir açıklama olarak değerlendirilebilir.

Ongün’ün Açıklaması İdeolojik Mesaj Gibi

İBB Sözcüsü Murat Ongün’ün Efsane Futbolcu ce TRT Spor Yorumcusu Rıdvan Dilmen ile ilgili cevaben kişisel hesabında yaptığı açıklama açıkçası siyasi ve ideolojik mesaj olarak değerlendirmek mümkündür. “Güzel ülkemizi şeytanlardan kurtarmaya az kaldı” ifadeleriyle Ongün, Rıdvan Dilmen üzerinde AK Parti iktidarını hedef aldığı anlaşılmaktadır. Ülkeyi yöneten iktidar da şeytandır anlamı çıkmaktadır ki “Rıdvan Dilmen zaten şeytandır” sonucu da çıkmaktadır.

İktidar Şeytansa Muhalefet Melek Mi?

Murat Ongün, Rıdvan Dilmen özelinde yaptığı değerlendirme ve gösterdiği tepki iktidarın şeytan, muhalefetin ise melek olduğu sonucuna varmak olası. Halbuki futbolseverler futbolun şeytan-melek kavramlarına indirgenmesinden rahatsız. Bu gibi kavramların futbol terminolojisine çekmek ve bunun üzerinden politik vuruş yapmak futbolun özüyle bağdaşmaz, onun ruhuna aykırıdır ve kirletir.

Rıdvan Dilmen’i yıllardır izleyen bir futbolsever olarak onu değerlendirmek gerekirse tek kelimeyle “O, bir futbol adamıdır” diyebiliriz. Yaptığı yorumlarda adaletten yana bir tavır sergilemiştir. Futbolun güzelliğini öne çıkaran makul yorumlar yapmaktadır. Bir Fenerbahçeli olarak, iyi oynayan rakipleri olan GS’i, BJK’yi, TS’yi ve de diğer Anadolu takımlarının başarılarını beğenmiş, takdir etmiş ve onları alkışlamıştır.

Rıdvan Dilmen, teknik direktörlük yaptığı yıllarda çalıştırdığı takımlara altyapılardan nice gençleri A takımına almış, önlerini açmış ve onları Türk futboluna kazandırmış bir futbol adamıdır. Bugün futbolumuzun farklı kulüplerinde oynayan oyuncularımızın başarılarında, af buyursun “Şeytani” bir iz bulunmaktadır. Bu kapsamda futbolumuza Dilmen ayarında acaba kaç futbol adamımız vardır sorusunu sormak yerindedir.

Dilmen Ailesi sosyal zeminde mütevazi ve inançlı bir pozisyona sahiptir. Bunu iyi biliyorum çünkü 1985’te Tire’de lise okuduğum yıllarda Tirespor’un takım kaptanı Ercüment Dilmen idi ki o Rıdvan Dilmen’in ağabeyidir. Kısa süreli Tirespor’da amatör futbol hayatımda Ercüment abi, sosyal ve sportif yaşamının düzenli olmasına çok dikkat ederdi, bunun tanıklığını yaptım. Türkiye’de spor magazininin bile malzemesi olmamışlardır olumsuz anlamda.

Rıdvan Dilmen’in “Şeytan” lakabının temeli ise 25 futbol toplu karşılığında Muğlaspor’a transferini gerçekleştiren hocası Kemal Dirik’in “Şeytan gibi bir zekan var” sözünden gelmektedir. Hocasının bu sözü, ileride kendisinin futbol felsefesinin incelikleri arasına girecektir.

Şimdi kamuoyu Rıdvan Dilmen’in Murat Ongun’a ne gibi bir cevap verecek onu merak ediyor. Dahası az zaman sonra kim kimi temizleyecek? Bu soruyu bir yana bırakalım ama ‘Bırakın futbolumuz temiz kalsın’ derim.

Saygıyla…