İçli köfte denince herkesin en sevdiği bir tarif vardır. Kimisi kalın hamurlu sever, kimisi bol kıymalı iç dolgusundan ister. Bazı yörelerde haşlanarak yapılan içli köfte bazı yörelerde kızartılarak pişirilir. Az çok birbirine benzese de gerek şekliyle, gerek iç dolgusuyla, gerekse servis edilen soslarıyla hepsinin öne çıkan bir yanı vardır. Bugünkü içli köfte tarifimiz ise Siirt mutfağından geliyor. Huzurlarınızda; Kitel tarifi.

Adını kullanılan bulgurundan alan bu nefis içli köfte tarifi haşlanarak hazırlanıyor, nefis pul biberli sosuyla servis ediliyor. Şekillendirmesi ise öteki içli köftelerden daha kolay! Yassı bir köfte gibi doldurulan kitel, ilk defa içli köfte yapacaklar için ideal bir tarif.

Kitel tarifi için malzemeler

İçi İçin:

300gramdana kıyma

1adetsoğan(ince doğranmış)

1çay kaşığıtuz

1/2çay kaşığıkarabiber

1çay kaşığıtozkırmızı biber

2yemek kaşığıtereyağı

6-7dalmaydanoz(ince doğranmış)

1/2çay bardağıpirinç

Dışı İçin:

500gramince köftelik bulgur(ya da kitel bulguru)

1çay bardağıirmik

1-2su bardağıılık su

1çay kaşığıtuz

Servisi İçin:

3yemek kaşığıtereyağı

1/2çay kaşığıpul biber

Kitel Tarifinin Püf Noktası

Kitel buğdayı, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir üründür. Kitel, bu bulgurla yapıldığında yöreselliğini korur ve kıvamı daha iyi olur. Bu sayede rahatlıkla şekillendirilebilir. Eğer kitel bulguru bulamazsanız ince bulgur da kullanabilirsiniz. Bu durumda dış harcını daha uzun süre yoğurmanız gerekebilir.

Nasıl Yapılır? İçi İçin:

Geniş bir tavada, yemeklik doğradığınız soğanı az yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanlara kıymayı ilave ederek pişirmeye devam edin.

Kıyma da piştikten sonra önce baharatları, ardından tereyağını ilave ederek karıştırın. Ardından soğuması için bir kaseye alın. Soğuyan karışıma haşlanmış pirinci ve ince doğranmış maydanozları da ilave edip karıştırın.

Dışı İçin:

Geniş bir tepsiye bulguru, irmiği ve tuzu aktarın. Üzerine yavaş yavaş 1 su bardağı ılık su dökerek, elinizle karıştırmaya başlayın. Bulgur yumuşayana kadar, 15-20 dakika boyunca harcı iyice yoğurun. Arada sırada kontrollü olarak su ekleyin ve harç hamur halini alana kadar yoğurmaya devam edin.

Yumuşayan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Avucunuzun içinde bastırarak, içine bir tatlı kaşığı kadar harç ekleyin. Dikkatlice kapatarak harcın içinde kalmasını sağlayın. Elinizle bastırarak yassı bir hale getirin.

Pişirmesi İçin:

Şekillendirdiğiniz kitelleri bol tuzlu derin suda 6-7 dakika boyunca, kiteller su üzerine çıkana kadar haşlayın. Üzerine pul biberli yağ ve maydanoz ile servis edin. Afiyet olsun!