Silvan'ın tarihi kent meydanı bölgenin, hatta ülkenin en güzel meydanlardan biri, kelimenin tam anlamıyla tarihi kente yakışacak bir kent meydanı olacağına inancım tamdır. Tarihi kentin nefes alacak, hatta kentin aynası olacak bir alan olmasıyla birlikte kente ayrı bir hava katacak. Eminim ki, sizlerde bu tarihi kentin ismini benim gibi ilk duyduğunuzda şaşıracaksınız. Evetevet yanlış duymadınız ismi Selçuklu Sultanı 1. Kılıçaslan Kent meydanı olacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan İlçemizde 14 bin 430 metrekarelik alana 1. Kılıçarslan Kent Meydanı inşa edecek. Yapılan kazılarda mezarı Silvan ilçemizde olduğu tespit edilen Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan’ın adı verilecek meydana, 1. Kılıçarslan’ı anlatan anı duvarı yerleştirilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan ilçemizde vatandaşların soluklanabileceği alanlar oluşturmak amacıyla başlattığı çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, mimari proje tamamlanarak basına tanıtıldı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, çalışma kapsamında Silvan İlçemiz Kale Mahallesinde bulunan eski belediye garajı ile hal binasının bulunduğu toplam 14 bin 430 metrekarelik kent meydanı projesini hazırlattı. tarihi Silvan İlçemizin çehresini değiştirecek olan meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yeşil alana yer verildi.

7'den 70'e tüm Silvanlıların yararlanacağı şekilde düşünülen proje, çay bahçesi, kademeli havuz, kuru havuz, amfi, çocuk oyun alanları, yaya yolları, çardaklar ve piknik masalı oturma alanı olacak şekilde tasarlandı. Yapılan kazılarda mezarı Silvan'da bulunduğu düşünülen Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan'ınadı verilecek meydana, 1. Kılıçarslan'ı anlatan anı duvarı yerleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, meydanda 1. Kılıçarslan'ın hayatını anlatan metinin yanı sıra silueti ile Selçuklu dönemini yansıtan mimariye de yer verilecek.

Her yönüyle tarih kokan bir kentte kent meydanı kazandırılması isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum, ancak memnun olmayan bir kesim var. Bu kesimin de sesine kulak verdim Yıllardır belediyenin kiracısı konumunda olan esnaf, bu dükkanlar yıkılırsa biz nereye gideceğiz. En önemlisi de yıllardır bu kentin insanlarının yükünü omuzlarında taşıyan yolcu taşımacılığını yapan minibüsçüler.  Şehirde yeni bir otogar yapılmadan bu esnafları yabana atmak doğru değil, en önemlisi bu proje düşünüldüğünde Silvan ilçesine yeni bir ilçe otogarının yapılması zorunludur.

Ve en sonunda Silvan’ın koyduğu vizyonun peşinden gitmemiz lazım. Yani o eski otogar ve Belediye Garajı kaldırılarak, kent meydanı yapılması projesinin alt kısmına otopark yaparak üstünü peyzaj düzenlemesi ile kentin trafik akışını da rahatlatacağını düşünüyorum. Eğer bunu yaparsak Silvan merkezi gerçekten bölgenin en güzel meydanlarının biri haline gelecek. Bugün değilse yarın bu olmalıdır. Silvan’ın insanı da, tarihi de, gelecek mirası da bunu hak ediyor.

Silvan'a bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesi. Kentin gelişmesi açısında en önemli çalışmalardır. Kamusal alanlar, kentlerin gelişim ve geleceği için çok çok önem arz etmektedir. Kalın Sağlıcakla