Bölgedeki tarımsal üretimi artıracak Diyarbakır'ın "çılgın projesi" olarak nitelendirilen Silvan Barajı’nda geçtiğimiz günlerde 50 işçinin yemek tartışması nedeniyle işte çıkarılmasının ardından bir kaç işçinin daha çıkarılması kafalarda soru işareti oluşmaya başladı. Son günlerde Silvanlı ve Bölge il ve ilçe ve çevre il ve ilçedeki vatandaşların işten çıkarılması akıllara çeşitli sorular getiriyor. Neler oluyor?

Türkiye'nin en büyük ikinci sulama projesi olan, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Silvan Barajı Babakaya İletim Tünelin Segmen Projesi’nde çalışan işçilerin işte çıkarılması siyasi mi? Görüştüğümüz kişiler saha sorumlusu ve formenlerin Silvan işçilerine karşı takındığı tavır ve davranışlar tamamen kişisel davranışlardan kaynaklığı olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da tarımsal sulamaya ve enerji üretimine büyük katkı sunacak proje kapsamında çalışan Silvanlı işçilerin işten çıkarılması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli'nin sık sık dile getirdiği "herkesin iş ve aşa kavuşacak" sözleri yabana mı atıldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta bölge çiftçimizin yılda iki ürün alabileceği, bölgede işsizliği önemli ölçüde azalacağını ifade etmişti. Ancak Silvan İlçesinde 1 yılda işsizlik ve ekonomi, sosyal yaşantı nedeniyle 22 kişi hayatına son vermişti.

Son zamanlarda Silvan Barajı Babakaya İleti Tüneli’nde çalışan işçilerin işten çıkarılması, işsizlik kervanına bu insanların da katılması Sayın Cumhurbaşkanın söylediği işsizlik önemli ölçüde azalacağı sözleri unutuldu mu?

 YEMEKLERDE KURT ÇIKTI

Silvan ilçesinde yapımı devam eden Silvan Barajı Babakaya Tüneli’nde çalışan segmen çalışanlarına verilen yemeklerde kurtçuk çıkması, işçilere verilen bayat yemeğin kanıtıdır.

Yemeğe itiraz eden 50 işçi işten çıkarıldığı belirten işçilerde Rıfat Çetinkaya, "Yaklaşık 45 gündür saha sorumlusu olan Halit adındaki şahsın bizlerin işi bırakmamız için her gün bahaneler uydurarak bizleri sindirmeye çalışıyor. Aynı zamanda Mutfak bölümde çalışan aşçı ve sorumlularda akrabası olduğu için onlarda bizlere karşı aynı tavrı sergiliyorlardı. Bizi işten çıkardıkları gün yarım saat geç geldik yemeğe, geç gelmemizin sebebi de, çalışma alanında beton döküyorduk işimiz yarım kalmasın diye geç geldik. Bunun üzerine mutfağa geldiğimizde yemekhane sorumlusu yemek kalmadığını tarafımıza illeti. bizde ağır iş yükünde çalıştığımız için acıkmıştık. Daha sonra mutfak sorumluları bize bir gün önceki bayat yemeği ısıtıp bize vereceklerdi bizde itiraz ettik, bayat yemeği yemeyeceğimiz söyledik. Bunun üzerine bizimle dalga geçip, bununla ayran için diye alay ettiler. Ondan sonra aramızda tartışma çıktı. Bizde olay büyümesin diye işyerinde ayrılıp eve döndük. Ertesi gün sabah saatlerinde taşeron gelerek yaklaşık 50 kişilik işçi grubu ile taşeron firması ile beraber işten çıkarıldığını söyledi. Bizde 13 gündür işe gitmiyoruz. Bizleri mağdur ettiler" dedi.

İşten çıkarılan İşçilerden Mehmet Bingöl, "Bizleri kendi topraklarımızdan çıkarıp kendi adamlarını getirip çalıştıracaklar, bunu kimse kabul etmez. Burada yaklaşık 50 Silvanlı işçi çalışıyor bugün bu işçiler işten çıkarıldı yerlerine başka yerlerden birileri gelip burada çalıştırılacak. Bizlerde açlıktan işsizlikte buralarda ölelim. Bu hangi vicdana sığar, hangi insan bunu kabul eder. Bende burada başta vali bey, ilçe kaymakamımıza ve siyasi parti temsilcilerine sesleniyorum, bizlere sahip çıkın, başka insanlar ölmesin, burada sorun çok, ama kendimizi ifade edemiyoruz" diyerek durumlarını özetledi.

Yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren bir başka işçi Mehmet Görbüz ise "Bizlere haksızlık yapıldı, bizi daha çok çalıştırıyorlar. Bizlere yedirilen yemeğin içinde kurtçuklar çıkıyordu. Bizler çalışmak istiyoruz. Hangi yetkili başa gelirse bize zulmediyor. Topraklarımızı işgal etmişler. Hayvancılık yapamıyoruz artık. Köylerimiz toz toprak içinde kalmış, bizlere haksızlık edildi, biz işimizi geri istiyoruz" dedi.

Türkiye’nin en büyük baraj projelerinden  biri olan bu barajın insanları mağdur etmemesi de gerekir. Bu işçilerin en temel hakkı olan beslenme hakkının ellerinden alınmasına tepki göstermeleri bahane edilerek işten çıkarılmaları kabul edilebilir değil. Özellikle son zamanlarda işsizlik artışı ile paralel intihar olayları ile ilçe çalkalanırken her ne sebeple veya neye hizmet ediyor olursa olsun, yapılan işten çıkarmanın halkın öfkesiyle karşılaşacağı kesin.

Başta baraj yetkilileri olmak üzere yetkili kurum amirlerimizden işçilerin çıkarılan işçilerin bir an önce işlerine iade edilmelerini bütün Silvan halkı adına talep ediyorum. 

Saygılarımla