Milyonlarca kişiyi etkileyen geçim sıkıntısı, 2021 yılında da halkın başlıca gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı sebepli intihar vakaları günden güne artış gösteriyor. Türkiye’de 2002-2019 yılları arasında geçim sıkıntısı nedeniyle 5 bin 806 kişi intihar etti. Silvan İlçesinde aynı aileden 3 kişi intihar ederken,  son 20 günde intihar sayısı 4'de yükseldi.  16 gün içinde aynı aileden 3 kişi intihar etmesini tüm ilçeyi yasa boğdu.

Yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığının başlıca sebep olduğu Türkiye’de, derinleşen ekonomik kriz halkı bunalıma sürükledi. Yoksulluğa bağlı olarak intihar vakaları artış gösterdi. CHP Bilim Platformu’nun verilerine göre, Türkiye’de 2002-2019 arasında yaşanan intiharlar içinde 5 bin 806 intihar vakasının nedenini geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık olduğu belirtildi. Ülke genelinde ekonomik sebepler yüzünden yaşanan intiharların, toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7.3 iken, 2019’da yüzde 9.4’e yükseldi.  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre sadece işyeri içinde ve/veya işe bağlı olarak intihar edenlerin sayısı 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi oldu.

İntihar olaylarının arkasındaki neden, bölgede uzun yıllar süren çatışmalar yaşandı. Bu çatışmaların ardından hiç bir rehabilitasyon çalışması yapılmadı. Silvan İlçesinde yaşayanların çatışmaların travmasını atlatamadı. İlçe çatışmalara çokça tanıklık etti. İnsanlar bu olayları hatırlıyor ve kendilerini iyi hissetmiyor. Ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle de intihara başvuruyor. Yaşanan travmalarrehabilite edilmedi. Rehabilitasyon çalışması yapılmalı. Bir tane Rehabilite merkez var ve 100 bin nüfuslu ilçeye yetmiyor. Acilen halkın psikolojik desteğe ihtiyacı var.

Ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı son bir yılda Silvan’da 18 kişi intihar etti. 

Yusuf Uçar 10 Haziran 2020’de silahla kendini vurarak intihar etti, Berat Yalçın 18 yaşındaydı. 4 Eylül 2020’de intihar etti. Zehra Eken, 10 Eylül 2020’de intihar etti.  Ferhat Yavuz 18 yaşındaydı. 13 Eylül 2020’de intihar etti. Ahmet Kırıcı 26 yaşında Silvan ilçesinde işsizlik nedeniyle girdiği bunalım sonucu, 15 Eylül 2020’de karnına açtığı ateş sonucu ağır yaralandı.  İmam Kılıç 18 yaşındaydı. girdiği bunalım sonucu 30 Eylül 2020’de Yüksek Mahallesi İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan inşaat halindeki bir binada intihar etmiş halde bulundu. Cennet Ortaç, 23 yaşındaydı. 25 Ekim 2020’de Diyarbakır Kayapınar ilçesinde 7’inci kattan atlayarak intihar etti. Dindar Gür 26 yaşındaydı. Girdiği bekçilik sınavını önce kazandı ismi listede açıklandı, daha sonra emniyet yetkilileri tarafında, farklı bir liste açıklanarak ismi listeden çıkarıldığı belirterek, girdiği bunalım sonucu  25 Ekim 2020’de Malabadi Çayı’na atlayarak intihar etti. Şaban Simpil 23 yaşındaydı. 2 Aralık 2020’de Silvan ilçesine bağlı Boşat (Boyunlu) Köyü’ndeki evinde silahla karnına ateş ederek intihar etti.  Ozan Tanış 32 yaşında Sağlık çalışanı arkadaşları tarafından çok sevilen bir genç, 18 Ocak 2021’de Silvan ilçesi Kale Mahallesinde bulunan tek katlı metruk bir evde kendini asarak intihar etti. Ronayi Çerkezoğlu 17 yaşındaydı. Sağlık meslek Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Çerkezoğlu, okulda sevilen ve başarılı olan bir öğrenci iken, 14 Nisan 2021’de ikamet ettiği evinde tabancayla intihar etti. Süleyman Hasoğlu 27 yaşındaki genç, işsizlik nedeniyle girdiği bunalım sonucu 21 Nisan 2021’de bulunduğu binanın 14’üncü katındaki balkondan atlayarak intihar etti. Semanur Kaplan 18 yaşında, 23 Nisan 2021'de şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçildi.  Mizgin Ş. 23 yaşında tarım ilacı içerek yaşamına son verdi. Rengin Ş, ateşli silahlı başında vurulmuş olarak evlerinde bulundu 7 Haziran 2021'de tedavi gördüğü hastanede yaşamına veda etti. Muhammet Ş, 25 ateşli silahla yaralandı, Dicle Üniversitesi Acil servis ünitesinde 3 gün yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırken, oda kardeşi Rengin Ş. gibi yaşama tutunamayarak hayatını kaybetti. Silvan’da Peşpeşe Gelen İntiharlar Bu kez intihar haberi Silvan İlçesi Bahçelievler Mahallesi 613. sokaktan geldi. Sabah'ın erkek saatlerinde boynuna ip geçiren illeri süren Ayşe T. 40 yaşında ve 7 çocuk annesiydi. Yaşamın kendisine yüklediği ağır yükü daha fazla taşıyamamıştı. 7 çocuğu yoksul bırakarak hayata veda etti.

Bu hafta Silvan'da 8 kişilik ailenin yaşadığı dramı,  yerel ve ulusal basına manşetlerden yayınladık.  Gencecik fidanların nasıl canlarına kıydıklarını haberleştirdik.

Bazen hayat bizlere şans dağıtırken o kalabalığın içinde kaybolur, kendi şansımızdan arta kalan paylarımızı da orada unutur, yada başkalarına kaptırırız. Aynı hayat aynı duygular aynı mekan fakat herkesin hikayesi farklıdır.

Silvan İlçemiz Beypınar kırsal mahallesinde yaşayan Şimşek ailesinin hikayesi de yüreğimizi burkan cinsten. Yaşam savaşı verdikleri bu ev hayatın acımasız darbelerine karşı sanki onlar için ayakta durmaya direnmeye çalışıyor. 2 yıl önce babaları kalp krizi geçirince geride kalan 8 kardeş için hayat ters düz olmuştu. Bundan sonra başlıyordu onların dramı, Oysa iki yıl öncesine kadar da mus-mutlu bir hayatları vardı herkes gibi. Mizgin henüz hayatının baharındayken, yaşadıkları tüm acıları yüreğinde taşımış ve bedenine yüklediği ağır bir misyondu hayata küserek canına kastetmiş, ama güçlü bedeni tüm olumsuzluklara direnerek o içindeki yaşam sevinci ile hayata tutunmuştu, arada günler geçti, aylar geçti, hayata tutunmak ve yaşamın ne kadar güzel olduğunu fark edemeyecek kadar gözlerine ince bir perde inmişti. Bu kez tarım ilacı içerek hayatına son vermek istemişti, günlerce hasta odasında yaşam mücadelesini ne yazık ki kaybetmişti.

Bazen hayat bize şans dağıtırken o kalabalığın içinde kaybolur, kendi şanımızdan arda kalan payımıza da ya orada unutur, ya da başkalarına kaptırırız. Aynı hayat aynı duygular aynı mekan fakat herkesin hikayesi farklıdır.

İşte böyle bir ailenin hikayesi vardı, önce babalarını kaybetmenin acısını yüreklerinde yaşamışlardı. Daha arada 16 gün geçmişti ki Silvan İlçemiz Beypınar mahallesinde ikamet ettikleri evde ateşli silahla intihar ettikleri illeri sürülen Rengin ve Muhammet Ş, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Rengin Ş. iki günlük yaşam mücadelesinde yenik düşmüştü ve genç bedeni de babası ve ablası gibi kara toprakla buluştu. Yitirmişliklerin ardında yaşam mücadelesi onun için ne kadar zor olduğunu bilenimiz varmıdır. 8 kişinin 2 yıl önce mutluluk çığlıklarının atıldığı evde artık matem var, yas var, yüzler gülmüyor, gözyaşları kurudu. Oy hevar çığlıkları yükseliyor bir annenin kuruyan dudakları arasından, kulaklarımızı çınlatıyor, beyinlerimiz zonkluyor, bu sesleri duydukça, kaçımız merhametlerimizi sorguluyoruz, ve vicdanımız yanıyor mu? Bu çığlıklar bizlere neyi hatırlatıyor. İnsanlığın öldüğü, insanlar öldükten sonra ağlamamızın hiç kimseye faydasının olmadığını bilmeliyiz. Silvan ilçemizde aile içerisinde yaşanılanlar tamda bir aile dramıdır. Aile her şeydir, bilinciyle yaşamın güzelliklerini hep birlikte yaşayalım. Bu dünya hepimize yeter. Yaşam dolu sevinçlerimiz birlikte olsun...