Siyasetin yönünü iyi belirlemek gerekir. Sadece eylemlerinin hedeflerini açıkça ifade edebilenler bu hedeflere ulaşabilir ve başkalarını da etkileyebilir. Bugünkü siyasi partilerin sosyal demokratik söylemlerine hiç birimiz inanmıyoruz ve söylemlerine de gülüp geçiyoruz. Neden mi?                                       Çünkü pratikler!

Günümüzdeki sosyal demokratik anlayışın ne anlama geldiğinisoruyoruz. Sosyal demokratik cümlesinin yaygın kullanıldığı bir toplumda ne kadar sosyal demokratız sorusuna cevap aramak istiyoruz.

Sosyal demokrasi hangi değerler üzerinde temellenmektedir? Hangi hedeflere ulaşmaya çalışmaktadır? Uygulamaya nasıl geçirilebilir? Sosyal demokrasinin katı, değişmez, her zaman aynı şekilde uygulanabilecek bir kalıp olmayıp, sürekli yeniden pazarlığının yapılmasının ve demokratik mücadeleyle kazanılmasının gerektiği açıktır.

Bu yüzden toplum olarak sosyal demokratik bir arayış içerisindeyiz. Bu anlamda amaçlanan, nihai cevaplar vermek değil, okumaya ve düşünmeye davet etmektir.

Sosyal Demokrasi Akademisi’nin bir kitap çalışmasıyla vasıflandırma programlarına katılanlara Sosyal Demokratikleşmenin en önemli unsuru okuma ve düşüncenin birleşeceği bir zeminde sosyal demokrasinin oluşturulabileceği belirtiliyor.

Bu akademide önemli bir temel metin olarak kullanılan materyallerle gençler ve sosyal demokratik düşünceye sahip insanlar bir yol bulmuş olacaklardır.

Ancak aynı zamanda, sosyal demokrasiyi aktif olarak biçimlendirmek isteyen ve sosyal demokrasiye ilgi duyan herkes tarafından okunabilecek ve yararlanılabilecek kitaplar mevcuttur.

Sosyal demokrasiye farklı yaklaşımları keşfedebilirsiniz. Sosyal demokrasinin temel değerleri olan özgürlük, adalet ve dayanışma kitabın girişini oluşturuyor. Ardından, sosyal demokrasinin diğer siyasal akımlardan nerede farklılaştığı üzerine kafa yoruluyor. Thomas Meyer’inTheorie der SozialenDemokratie (Sosyal Demokrasi Kuramı) başlıklı yapıtı da, beş ülkede sosyal demokrasi uygulamasını tartışmak için önemli bir temel oluşturuyor. Sosyal Demokrasinin  Temelleri, bir dizinin ilk kitabı. Sosyal Demokrasi Akademisi’nde verilen seminerlerin diğer birimleri için de el kitapları yayınlanacaktır. 5 Başlarken TobiasGombert ve Martin Timpe’ye yürekten teşekkürü borç biliriz. TobiasGombert el kitabının büyük kısmını kaleme aldı ve Martin Timpe bazı bölümlerde kendisine destek verdi. Ayrıca, her ikisi de, kitabın redaksiyon çalışmalarına olağanüstü bir yetkinlikle ve zengin bilgileriyle eşlik etti.

Hem kendilerine, hem de kitaba katkıda bulunan tüm yazarlara, son derece verimli işbirliği için teşekkür ederiz. Sosyal Demokrasi Akademisi’nin simgesi pusuladır. Friedrich Ebert Vakfı, Akademi’nin sunduğu programlar aracılığıyla, tutum ve yönelimlerin berraklaştırılabileceği bir ortam hazırlamayı amaçlamaktadır.

Siyasi yöneliminizi belirlemek için sunulan bu olanaklar birçok gencin yaralandığı gibi gelecekte bir sosyal demokratik oluşumun kaçınılmaz olduğunu göreceğiz.

Sosyal demokrasi ile birlikte Türkiye’de ihtiyaç duyulan sosyal demokratik zemin ülkenin demokratikleşmesi anlamında önemli bir adım olacağına inanıyorum.

Değişik platformlarda ve demokrasi alanlarında CHP sosyal demokrat olarak lanse edilmesi büyük bir yanılgıdır. Çünkü Dersim olayları, Şeyh Sait idamı gerçekleştiren bir partiden demokratikleşmeyi beklemek yanlış olur. Kürt partileri arka bahçesi olarak görülmesi de ayrı bir gaflettir. Sosyal düşünceye sahip olmayan bir insanın ya da siyasetçilerden Sosyal Demokrat olma beklentisi büyük bir yanılgı olur.