“Dağ dağa kavuşmaz ama insan insana kavuşur” diye bir söz vardır. Peki insanlar nasıl birbirine kavuşur sorusuna tabi ki yollarla. Evet yollarla yani genel bir ifade ile ulaşımla memleketin her köşesindeki hatta en uzağındaki yerlerde yaşayan insanlar birbirine kavuşur.

Yollar denildiği zaman halk arasında sadece karayolları anlaşılırdı eskiden. Ancak gelişen ulaşım teknolojisi beraberinde deniz, demir ve hava yollarının gelişimini de getirdi. Böylece uzak mekanlar arasında mesafeler fiziki olarak kısalırken sosyal mesafe yakınlaştı. Başka bir anlatımla ulaşım sayesinde insanların sosyal yaşamlarında bir zenginliğe yol açtı. Bunun neticesinde insanlar arası etkileşim sıklaştı, yoğunlaştı ve bir bilincin gelişmesi ortaya çıktı.

Bu anlamda bir memleketin kalkınması gelişen ulaşım ağları ile ölçülür bir anlayış kabul gördü. Yani bir ülkenin kalkınmasının göstergesi, ulaşım alanında gerçekleşen ileri hamlelerin yaşamsal bir ifadeye kavuşmasıdır.

Cumhuriyet döneminde birçok hükümetin ulaşıma büyük bir önem verdiği görülmektedir bu açıdan bakıldığında. Demokrat Parti, ardılı sayılabilecek Adalet Partisi ve 12 Eylül sonrasında kurulan ANAP hükümetlerinin ulaşıma büyük önem verdikleri söylenebilir. Bu dönemde karayolları, deniz ve demiryolları alanında önemli atılımlar yapılmıştır. Büyük köprüler, viyadükler sayıca artmıştır.

Günümüzde AK Parti hükümetlerinin de ulaşım sektörüne büyük bir öncelik verdiği, büyük yatırımlar yapıldığı görülmektedir. Bu hükümetler döneminde duble yol olmayan bölge kalmamıştır neredeyse. Yine viyadükler yapılarak, tüneller kazılarak bölgeler arası mesafeler kısaltıldığı gibi ülkemiz adeta bu anlamda bir gelin gibi süslenmiştir. Toros ve Zigana Geçidi tünelleri adeta birer şaheser olarak görülmelidir. Yine Güneydoğuda Bitlis Tünelleri hükümetin bölgeye verdiği önemin bir göstergesi durumundadır.

Kızıltepe-Ceylanpınar Yolunun Yapılması Şehir Kimliğine Değer Katacaktır

Yukarıda yapılan tespit kapsamında, bölgemizde yıllardır insan yaşamını tehdit eden Kızıltepe-Ceylanpınar yolunun genişletilerek yapılmasını da değerlendirebiliriz. Yolların dar ve bozuk olması insan hayatını tehlikeye attığı gibi trilyonlarca mal kaybına da yol açmaktadır. İşte Kızıltepe-Ceylanpınar yolunu bu çerçevede değerlendirebiliriz. Yüzlerce insan ne yazık ki yolun bu durumundan canını kaybetmiştir. Meydana gelen trafik kazalarında hesaplanamayacak miktarda zarar-ziyan olmuştur.

Yıllardır devam eden bu sorun deyim yerindeyse insanımızı çileden çıkarmıştır. Bu yolun yapılması artık dayanılmaz bir ihtiyaç haline gelmişti. Bu ihtiyacı fark eden AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya oldu. Bu yolun 15 metre genişliğe çıkartılması için Vekil Demirkaya hem ödeneğin ayrılması hem de teknik olarak projesinin yapılası için harekete geçti. AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, 20 Ocak 2021 tarihinde Kızıltepe Basınıyla kahvaltıda bir araya gelerek yılların kanayan yarası durumundaki Ceylanpınar-Kızıltepe yolunun karayoluna dönüştürülmesi Kızıltepe çevreyolu Projesi ve GAP Sulama Kanallarıyla ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aynı toplantıda Demirkaya Kızıltepe’nin diğer yaralarına da parmak basıyordu. Ne mi mesela çevre yolu projesi için ilgili bakanlıklar nezdinde yürüttüğü çalışmalar…

Şunları söylüyordu Demirkaya:

“Kızıltepe Çevreyolu proje ihalesi geçen sene yapıldı. Ama Kızıltepe’deki mevcut tıkanıklığı ortadan kaldırmak için Geçen yaz sayın bakanımızı ilimize davet ettik. Yolu ve trafiği gördü. Sağ olsun Kızıltepe’ye alternatif bir çevreyolu sözünü verdi. Şuan top bizim belediyelerde. Kamulaştırma ile ilgili teslimat gerçekleştiği an protokol imzalanacak. Yaklaşık 7 buçuk kilo metrelik bir yol olacak. 30 metre genişliğinde 3 kavşaktan oluşacak. İbraihimiye’den başlayıp Şenyurt kavşağına kadar olacak.” Diye konuşmuştu.

Kızıltepe ve Ceylanpınar halkı aralarındaki bu yolu çok önemsemektedir. Zira bu yollarda hem can hem mal kaybı yaşamışlardır. Bu yolun yapılması için temel atıldı.

Törene,  Mardin Milletvekilleri Cengiz Demirkaya ve Şeyhmus Dinçel, Şanlıurfa Milletvekilleri, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, siyasi parti temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

26 Mart’ta Ceylanpınar- Kızıltepe karayolunun temel atma törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, süreçle ilgili olarak istatistiki bilgiler de vererek,

“Ceylanpınar ile Mardin'in Kızıltepe ilçesini birbirine bağlayan Ceylanpınar-Kızıltepe Yolunun temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplam 61,7 kilometre uzunluğunda olan Ceylanpınar-Kızıltepe yolu 2 çarpı 1 olarak projelendirilmiştir. Proje bedeli 240 milyon lira olan proje bünyesinde 227 metre uzunluğunda 3 adet köprü ve 10 adet kavşak bulunmaktadır. Bu proje sayesinde mevcut yolun fiziksel ve geometrik standartları yükseltilecek böylece daha konforlu ve güvenli bir trafik akışı sağlanacaktır”şeklinde konuşmuştu.

Kızıltepe-Ceylanpınar yolunun hizmete açılması bölge insanının hayatında önemli değişikliklere yol açacağı kesin.

Şimdiden yolunuz açık olsun değerli vatandaşlar. Emeği geçen başta Sayın vekilimiz Cengiz Demirkaya başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.

Saygıyla…