Evet, sevgili okurlar son günlerde Afganistan’da meydana gelen baş döndürücü gelişmeleri sizinle paylaşmak istedim.

Batı hangi gerekçelerle Afganistan’ı Taliban’a teslim etti? Maalesef aydınlanmayı, modernleşmeyi, bilgi  ve teknoloji çağını kaçıran bir düşünceyle karşı karşıyayız. Taliban ortaçağdan kalan bir dünya görüşünü savunuyor ve bu görüş değiştirilemez, sorgulanamaz bir anlayışı topluma dayatan bir düşünce.

Batının amacı Afganistan’ın yanısıra Pakistan, İran, Çin ve Türkiye’yi hatta Rusya’yı da karıştırmak mı? Neden derseniz zaten Afganistan neredeyse kurulduğu günden 5 yılı Taliban ve birkaç yılı da diğer yönetimler olmak üzere en fazla 10 yıl yönetilmiş onun dışında İngiltere, Rusya ve Amerika tarafından sürekli dolaylı yönetilmiş. Yüz milyarlarca dolar harcanarak silahlandırılmış ve eğitilmiş sözde Afganistan ordusu. Ama buna rağmen başarılamamış, ne demokrasi ne ulusal bir bilinç yerleştirilememiştir. Neden mi? İşte başta dediğim gibi radikal bir İslami düşünce kentli nüfusun azlığı ve yaklaşık 46 bin köyde yaşayan nüfusun hep geri bırakılması aşiretçilik, din ve benzer kurallarla yönetilmiş olmasıdır.

ABD 2019 ve 2020de Doha’da görüşmelere başlamış ve bugünün temelini atacak anlaşmalar yapmıştır. Bugüne geldiğimizde de ABD ve NATO istediği kaotik ortamı hem Afganistan da hem de diğer ülkelerde yaratmak için bırakıp gitmiştir. Tıpkı 1996da İrak’ın kuzeyinde kendilerine bir şekilde çalışan yaklaşık 6 bin Kürdü Guam adasına götürüp eğitip 2003 Irak savaşında tekrar geri getirdiği gibi, şimdide kendilerine hizmet edenleri ve yanlarında da 10 binlerce kişiyi Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye göndertti. İleriki süreçte kendi işine yarayanları alıp diğerlerini maalesef Türkiye’de bırakacak diye düşünüyorum.

Dikkat ederseniz yine köylerden şehir merkezlerine doğru bir ilerleyiş başlatılmış ve o radikal dini motifle büyüyen toplumun sözde savunucuları silahlarını bırakarak Taliban’a yol vermişlerdir. Kısa sürede bütün ülke bu yapının kontrolüne geçmiş.

Şimdi yaptığı açıklamalarda biz eski Taliban değiliz, kadınlara, kızlara eğitime vsvs… “daha toleranslı olacağız, hak vereceğiz, koruyacağız, savunacağız” diyor. Ama ilk icraatlar tam tersini gösteriyor dondurma yiyiyorlar, çarpışan otolara ve fitnes salonlarında koşu bantlarında yürüyorlar fakat yine 15-45 yaş arası kadınlar alınıyor. Erkeklerin take giymesi isteniyor gibi gibi… bir yandan dün terörist dedikleri Taliban’a methiye ve güzelleşeler yapan ülkeler ve siyasiler yada çevreler şaşırdık mı? tabiki hayır.

Fakat bir gerçek varki bir yandan da insanlar tekrar o düşünce tarafından yönetilmemek içim öleceğini bile bile uçağın kanatlarının üzerine çıkarak veya uçak lastiğine kendini bağlayarak kaçmak için çabalıyor. Umarım yanılırım ama görünen köy kılavuz istemiyor.

Bekleyip göreceğiz. Yorum sizin.