Uluslararası araştırmalara göre, spor yapan çocukların derslerinin daha iyi olduğu bildirildi.

Fiziksel olarak aktif olan çocuklar için motor gelişimlerinin daha hızlı olduğunu belirtip, ailelere önemli önerilerde bulunabiliriz.

Öncelikle şunu belirteyim;

Spor yapmanın büyüme çağında olan çocukların gelişiminde büyük bir rol oynarken, çocukta fiziksel aktivitenin kemik hücre gelişimini arttırdığını ifade edebilirim.

Uluslararası çalışmalarda spor yapan çocukların, yaşıtlarına göre genel not ortalamalarında yüzde 19 daha iyi olduklarının ve yüzde 22 oranında da akranlarıyla daha iyi geçindiklerinin tespit edildi. 63 Bin okul çocuğu üzerinde yapılan bir araştırmada spor yapmayıp bel ağrısı olan çocukların daha geç ergenlik çağına geçtikleri ve boy oranlarının yaşıtlarına göre daha kısa olduğu saptanmıştır.

Spor yapan veya fiziksel olarak aktif olan çocuklarda, aktivite düzeyi düşük olan çocuklara göre daha kontrollü ve olumlu bir gelişim izlenmektedir.

Spor yapılmasının doğrudan boy uzunluğunu arttırdığına dair kanıtlar bulunmamakla birlikte, bu dönemde yapılan fiziksel aktiviteler kemik hücre gelişimini arttırmakta ve ileride kemik erimesine karşı önleyici rol oynamaktadır.

Ayrıca fiziksel olarak aktif çocukların motor gelişimleri daha hızlı olmaktadır. Erken yaşta başlanılan spor, çocukların sağlığını, eğitimini ve davranışını şekillendirmeye yardımcı olur. Kas kütlesi ve yağ kütlesi oranlarını da olumlu etkiler.

ÇOCUK YAŞINA GÖRE SPOR YAPMALI

Bu araştırmalar çerçevesinde çocukların 2 yaş civarında sportif aktivitelere başlamalarının uygun olacaktır.

2-5 yaş aralığında yüzme, koşu, yuvarlanma ve fırlatma aktiviteleri oyun temalı olarak daha etkilidir. (Bu dönemde henüz motor gelişim tamamlanmadığı için tenis, futbol gibi kompleks sporlara yönelme çok önermem.)

6-9 yaş aralığında ise basketbol, futbol, tenis, beyzbol, kayak ve yaralanmaları minimumda tutacak şekilde kontakt sporlar yapılabilir.

10-12 yaş grubu; bahsettiğimiz daha ileri düzeyde takım organizasyonu, ani karar verme, kompleks görsel ve motor yetenek gerektiren sporlara ise bu yaşlarda başlanması daha uygundur.

Bazı erkek çocuklarında ergenlik döneminin geç başlaması nedeniyle boy uzamaları daha ileri yaşlara kalabilir.

Bu çocukları ise raketle yapılan sporlar, yüzme, güreş gibi boy kısalığının ileri düzeyde dezavantaj getirmediği sporlara yönlendirmek daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak, çocuklarımızda spor doğru zamanda, doğru ortam ve doğru eğiticiyle tüm hayatını etkiler.

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın, Evde Kalın, Spor’la Kalın.