DİYARBAKIR - İki binden fazla lisanslı oyuncusu ve üst üste kazandığı maçlarla adından söz ettiren, uzun yıllar kentin ikinci büyük takımı olan Amedspor küllerinden doğuyor. Amedspor, yıldızının parladığı zamanlara dönmek için taraftarıyla birlikte çaba sarf ediyor.

Kulübün başkanı Av. Metin Kılavuz Amedspor’un hedeflerine ilişkin bir ajansa demeç verdi. Kılavuz verdiği demeçte, “Spor bölgemiz açısından çok önemli bir aktivite. Diyarbakır’da spor faaliyetini yürütürken; sporun bilimsel, felsefik yönüne de dikkat çekme açısından beş tane spor konferansı yaptık. O da Türkiye’de ilktir. Sporun sorunlarına ortak akılla çözüm bulmak için tüm spor bileşenlerinin içerisinde yer aldığı Spor Meclisi’ni kurduk. Hatta o dönem Spor Bakanlığı düzeyinde aranıp, “Bu çalışmayı Türkiye’nin diğer yerlerine aktarabilir miyiz?” denildi. Bir yürütmesi ve Genel Kurulu vardı. Spor sorunlarını Genel Kurul tartışıp kararlar alırdı, yürütme de onun planlayıcısı ve yürütücüsüydü. Mecliste eşbaşkanlık tartışmaları olmadan önce orada eşsözcülük uygulamasına geçmiştik. Orada eşsözcülük ilkti.

Çünkü kadının da sporda olması çok önemli. Genel anlamda spor dendiği zaman akla ilk erkek geliyor. Eril bir anlayış var. O nedenle kadının olmasını çok önemsiyoruz.

2010 yılında şu anda birinci ligde olan kadın futbol takımımızı o zaman kurduk. 7 kişiyle başladık. Çok zorlandık. Kadın futbol oynar mı, ne işi var? gibi sorulara maruz kaldık. Toplum bile önyargılı. Bugün gönül rahatlığıyla diyebiliriz ki o sayılar bugün yüzleri buldu” dedi.

Kulüp bünyesindeki spor dalları

İkinci ligde futbolda profesyonel erkek A takımlarının olduğunu belirten Kılavuz şunları belirtti, “Yine Türkiye’de profesyonel birinci ligde kadın A takımımız var. Engelli basket, bir de bunların alt yapıları var. Bireysel sportif faaliyet önemlidir ama önemli olan toplumun sporu bir yaşam biçimi haline getirmesi sorusuna cevap vermektir. Başarılı toplumların tarihçesine baktığımız zaman o toplumların spor ve sanatla olan yakınlıkları başarılarını ortaya çıkartıyor, bireyle birlikte topluma özgüven kazandırıyor. O yönüyle de bu tür faaliyetler hayati önemdedir. Amedspor da bugün bütün olumsuzluklara rağmen buna cevap olmaya çalışıyor. Bunun emek mücadelesi içerisinde.

Transferler konusu

Kılavuz transferlerle ilgili politikalarını da şöyle açıkladı; “Biz Türkiye’de sporcu emekçi kavramını kullanan tek kulübüz. Futbolcuları emekçi olarak değerlendiriyoruz. Çünkü hayatlarını oradan kazanıyorlar. Bu önemli bir bakış açısıdır. Bu bağlamda da futbolcu emekçi arkadaşlarımızın sportif başarılarının yanında spor kültür ahlakına sahip olup olmadığına da bakıyoruz. İkisini eşdeğer tutuyoruz. Çünkü bu bizim için önemli bir nokta. Bu yıl transferler mütevazı bir bütçeyle gerçekleşiyor ama bu yıl Amedspor sevenleri ki Amedspor sadece Amedlilerin değil, Vanlıların, Siirtlilerin, Arapların, Kürtlerin, Türklerin Lazların takımıdır. Biz böyle bakıyoruz. O nedenle geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Bu yıl sahada mücadeleci bir Amedspor izleyeceklerinin müjdesini sizin aracılığınızla verebilirim.

‘Amedspor sensin!’

Kılavuz kampanyalarını da şöyle değerlendirdi, “O aslında ortaya atılmış kuru bir slogan değil. Başarılar tekil gelmez. Siz bir alanda ne kadar çoğulu yaratırsanız o kadar çok başarılı olursunuz. Bu süreci bir yönetimin, başkanın tek başına karşılamayacağını çok iyi biliyoruz, bunun farkındayız. Biz bunu doğru temelde halkla ve halkın tüm kesimleriyle buluşturmak istiyoruz. Siyasi aidiyeti ne olursa olsun Amedspor’u bir çatı yapı haline getirmek istiyoruz. O nedenle diyoruz ki “Amedspor Sensin”. Aslında herkestir. Buna ilişkin ciddi dönütler gelmeye başladı. Bu slogana karşı taraftar grupları, meslek grupları artık yüksek sesle diyorlar ki Amedspor Benim. Bizim yaratmak istediğimiz bu. Bütün projelerimizi, bütün planlamalarımızı bu şiyar altında planlayacağız. Amedspor sensin, herkestir.

Amedspor’un hedefleri.

Kılavuz son olarak da kısa ve orta vadede Amedsporun hedeflerine de şöyle değindi, “Birincil hedefimiz kulübümüzü tekrar eski yapısına kavuşturmak. Elbette sportif anlamda başarılar da hedeflerimiz arasında. Biz şunu sevmiyoruz. Kamuoyu önüne çıkıp yapamayacağımız vaat veya konuşmaları yapan bir kulüp değiliz. Micaz olarak da böyle bir yapıya sahip değilim. Kamuoyuyla her paylaşımımız yapabileceklerimiz üzerinden olacaktır. Amed şehri, kurulduğu yıl belli olmayan ve yaşamın binlerce yıl kesintiye uğramadığı kadim bir şehirdir. Bu şehirle yaşıt yerlerde şimdi arkeolojik koruyucu kazılar yapılıyor. Anka kuşu misali hep kendi küllerinden var olabilmiş bir şehir. Bizim de bütün çabamız bu kente layık olabilmek bu faaliyetleri ona göre yapabilmek. Mahcup olmamak ve ettirmemek üzerinedir. En büyük önceliğimiz kısa vadede yaptığımız işlerle bu kulübün artık kimseye borcu olmadığını göstermek olacaktır. Orta ve uzun vadede yeniden Amedspor’un eski 2 bin sporcu belki onu da aşan lisanslı sporcu sayısına ulaşabilmek. Amedspor’un her ülkede sınırları aşmış bir taraftar kitlesi var. Bu potansiyelle kulübü buluşturabilmek, kulübün kurumsal inşasını buna uygun hale getirip, sürdürülebilir bir şekilde planlayabilmek hedeflerimiz arasında. Günü kurtaran çözümlerle değil, sürdürülebilen politikaların adımlarının zeminini de sağlam tutarak, belki küçük olacak ama güçlü adımlarla bu süreci yürütmeyi planlıyoruz.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim