Buz hokeyi, bir diğer kış sporu curling gibi dünyanın dört bir yanında popülaritesini artırmaya devam ederken, Türkiye’de de her geçen gün ismini geniş kitlelere duyuruyor. Hatta Türkiye Ligi’nin ve diğer şampiyonaların televizyonda yayınlanmaya başlanmasıyla birlikte bu spor haftalık spor takvimlerimizin içerisinde yer almaya başladı. Peki yüksek tempolu, oynaması epey güç gerektiren buz hokeyini izlemek de söylendiği kadar zor mu? Detayları neler?

Buz hokeyi, buzla kaplı bir sahada, birer kaleci ve beşer oyuncuyla iki takım arasında oynanan, son derece sert ve yüksek efor gerektiren bir oyun. Maç, yirmişer dakikalık üç devreden oluşur. Her devre sonunda, takımlar taraf değiştirir. Oyun durduğunda saat de durur. Bu nedenle bir buz hokeyi maçı yaklaşık üç saat sürebilir. Üç devrenin de eşitlikle sona ermesi halinde, beş dakikalık bir uzatma devresi oynanır. Fakat bu uzatma devresinde her iki takımdan da iki oyuncu eksilir (Pek çok ligde bu kural geçerlidir.) Yani uzatma devresi dörde dört şekilde oynanır ve golü atan kazanır. Eğer eşitlik yine bozulmazsa maç penaltı atışlarına gider. Penaltı atışlarında ise atışı kullanan oyuncu kaleciyle karşı karşıya bir şekilde pakı sürerek filelere göndermeye çalışır.

Buz hokeyi hakkında detaylı bilgiler:

Elbette, buz hokeyini diğer sporlardan ayıran sayısız kural var. Bunlardan en önemlisi oyuncuların maçta aldığı süreler. Bir takım; bir kaleci, iki savunma oyuncusu ve üç hücum oyuncusundan oluşur. Buz hokeyinde, oyuncular taktiksel açıdan yapılan değişikliklerinin yanında dinlenmeleri için de koç tarafından sıkça değiştirilirler. Hatta koç devamlı oyuna müdahale etmez, çoğu zaman çıkan oyuncu yerine kimin gireceği bellidir. (Taktiksel hamleler dışında.) Zira buz hokeyi, çok efor gerektiren zor bir oyundur. Öyle ki bir oyuncu en fazla iki buçuk üç dakika hiç çıkmadan oyunda kalır. Maç sonunda, takımın en iyi oyuncusu yaklaşık yirmi dakikalık bir süre boyunca sahada kalmış olur.

Televizyonda kanal değiştirirken bir NHL maçına denk geldiğinizde, izlemeye devam etmeniz haline birbiriyle kavga eden iki sporcuya denk gelme ihtimaliniz epey fazla. Hayır, yanlış okumadınız. Buz hokeyi sporunda hakem, kafaya ve enseye yapılan darbeler dışında, maçtaki sıradan sürtüşmeler dahilinde oyuncuların birbirleriyle kavga etmelerine izin verebilir. Ancak çoğunlukla bu kavgalar da cezasız kalmaz. Kavgaya dahil olan oyuncular hakem tarafından; ya belirli bir süre ceza alır ya da direkt maçtan atılır.

Buz hokeyi maçları, boyutları en çok 61 metre uzunluğunda ve 30 metre eninde olan, buz zemin üzerinde oynanır. Sahanın köşeleri ovaldir ve bu ovallik en fazla yedi ile sekiz buçuk metre yarıçapta olur. Sayılar, lige göre küçük farklılıklar gösterebilir tabii ki. Tüm alanı iki eşit parçaya bölen kırmızı bir orta çizgi ve yine tüm sahayı üç eşit parçaya bölen iki mavi çizgi, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer başlama yuvarlağı çizilidir. İki mavi çizgi arasındaki alan tarafsız bölge olarak adlandırılabilir. Buz hokeyi de tıpkı futbol gibi ofsayt kuralının uygulandığı bir oyundur. Oyuncular, hücum ettikleri rakip kalenin önünde çizilmiş olan çizginin diğer tarafına, paktan önce giremezler.

Buz hokeyi ekipmanları neler?

Buz hokeyinde sporcular skor üretmeye çalışırken, kıvrık uçlu tahta ya da metal malzemeden yapılan sopayla, sert bir lastikten üretilen ve puck (pak) ismi verilen diski kullanırlar. Her oyuncu özel patenler, kalın eldivenler, yumuşak dokularla donatılmış koruyucu özel formalar giyer ve koruyucu başlık takarlar. Kalecilerin kıyafeti ise oyunculara çok benzemekle birlikte, arada ufak farklar vardır. Örneğin, eldivenleri daha büyükken, kasklarının önünde de yüzlerine gelmesini engelleyecek koruyucu bulunur.

Buz hokeyinin tarihi

Buz hokeyinin ilk kez Kuzey Avrupalılar tarafından yaklaşık beş yüz yıl önce oynandığı biliniyor. Kışın nehirler ve zemin donduğunda, insanlar çim hokeyine benzer bir oyun keşfetmek istemişler ve oyun zamanla eklenen ekipmanlarla birlikte buz hokeyi sporuna doğru evrilmiş. 19. Yüzyılın ortalarında Kanada’da da ilkel formda oynanmaya başlanmış. İlk resmi hokey oyununun 1855'te Kingston, Ontario'da oynandığını düşünülüyor. Günümüzde oyunun en popüler olduğu yerler Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’dır. Kanada ve ABD takımlarının yer aldığı NationalHockeyLeague (NHL) dünyanın en popüler hokey ligidir.

Buz hokeyi terimleri

-Cross Hecking: Sopayla rakip oyuncuya müdahalede bulunmak.

-Elbowing: Savunma ya da hücum sırasında rakibin dirseklenmesi.

-Rink: Maçların oynandığı sahaya verilen isim.

-Pak: Oyunda kullanılan disk. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim