Zafer TÜZÜN/Özel HABER

DİYARBAKIR - Amatör spor kulüplerinin durumu vahimken, yetkililerin bu konuda sessizliklerinden yakınan kulüpler, kurum ve kuruluşların boş olan statlarda in cin top oynayacağına ölüm sessizliklerinin yıkılması böylelikle de kendilerine çalışma alanının açılmasının önünün gerektiğini belirtiyorlar.

Diyarbakır‘ın genç nüfus yoğunluğuyla büyük bir avantaja sahip oldukları ve gençliğin de futbola merak sardığının adlını çizen Diyar 21 Spor Antrenörü Muhammed Keleş, Diyarbakır’da üst düzeyde, kalifiye futbolcu çıkaracak bir kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

Antrenör Keleş, yeterli idman yapamadıklarından ve çalışma alanlarının azlığından kaynaklı buna ek olarak da devletin kurum ve kuruluşlarının kendilerine kapılarını açmadıklarından dolayı bu potansiyelin ortaya çıkarmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Futbolun temelinin amatörden geçtiğinin altını çizen Muhammed Keleş, “Ülke futbolundaki piramidin en altında amatör kulüpler yer alıyor. Amatör kulüplerin niteliği ve niceliğiyse profesyonel futbolun kalitesini doğrudan etkiliyor. Amatör kulüpler ne kadar çok gençleri organize futbolun içine çekerse, yetenekli sporculara ulaşma ihtimali de bir o kadar çoğalabiliyor.

Farz edelim ki bir ilçedeyiz ve o ilçenin bir okulu yok. Bu gençler ne yapacak? Eğitimin kalitesinin ortaya çıkması eğitim veren okulların olmasıyla, çalışma alanlarının daha fazla olmasıyla, Devlet kurumları ve belediyelerin ortak bir çalışma yürütmeleri ve ellerinde bulunan sahaları amatör spor kulüplerine açmalarından geçiyor en başta. 

Amatör spor kulüpleri futbolla veya sporun diğer dallarıyla buluştuktan sonra gençlerimiz kötü alışkanlıklardan uzak durmaktadır. Amatör spor kulüplerinin bu gibi çalışmaları sayesinde kötü alışkanlıklardan uzak duran gençlerimiz aynı zamanda etrafındaki sonradan gelecek nesillere de örnek olmaktadırlar. Böylelikle de temiz, aydın, sağlıklı, paylaşımcı, sportif ve takım çalışmasına yatkın insan topluluğuna sahip olacağız” dedi.

‘KAYYUM BENİMLE GÖRÜŞMEDİ’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Cumali Atilla ile görüşmek için birçok kez randevu talep ettiğini, fakat randevu talebinin kabul edilmediğini belirten Keleş şöyle dedi:

“Diyarbakır nüfusunu gençler oluşturuyor. Ama futbol adına hiç kimse bunla ilgilenmiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Cumali Atilla ile onlarca kez görüşme talep ettim ama bir kez olsun beni kabul etmedi. Diyarbakır’ın birçok yeri boş araziden oluşuyor ve biz amatör ligi için bir saha yapmasını talep edecektik. Ama bir kes olsun bizi kabul etmedi.”

HAYALİ SPOR OKULLARI İLE PROPAGANDA

Kayyumdan o dönem boş arazi isteyeceklerini belirten Keleş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir kaç amatör takım birleşip bir saha oluşturmak istiyorduk. Ama onlar 48 yıllığına devletin bütün arazilerini başkalarına peşkeş çektiler. Ama amatör spor takımlarına hiç yardımcı olmadılar. Kendi keyiflerinden hiç eksik olmuyordular, ama iş amatör takımlara gelince hiç yardımcı olmadılar. Yardımcı olamadıkları gibi yapmadıkları spor okulları yaptık deyip seçim malzemesi yaptılar.”

DİYARBAKIR AMATÖR LİGİ YETİMDİR

Diyarbakır’da futbola önem verilmediğinden yakınan Keleş; “Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Diyarbakır amatör ligi yetim bir ligdir. Sonra da birileri çıkıp diyor ki Diyarbakır hocaları sporcu yetiştirmiyor. Ama kimse amatör ligin nasıl zorluklar yaşadığını söylemiyor. Bu konu ile ilgili Diyarbakır valisine görev düşmektedir. Diyarbakır valisi şuana kadar bir kez olsun amatör lig maçını izlemeye gelmedi. Sadece Amedspor ve Diyarbekirspor maçlarında protokolde yerinde oturuyor. Ama bir sefer olsun amatör lig maçlarına gelmedi. Sonra da çıkıp maça ve futbolla önem verdiklerini söylüyorlar. Ben bir kez daha tekrarlamak istiyorum eğer bizler için iyi bir antrenman sahası yapılmaz ise hiç kimse de niye Diyarbakırlı hocalar futbolcu yetiştiremiyor deme hakkı yoktur. DSİ’ye bakıyorsunuz iyi oyuncular yetişiyor. Çünkü iyi bir sahaları ve devlet destekleri var” dedi.

 ‘Amatör sporların en büyük sorunu sahadır’

Diyar 21 Sporu çalıştıran Muhammed Keleş yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: “Kısaca açıklamam gerekirse amatör sporların en büyük sorunu sahadır. Takımlarımız yeterince idman yapamıyor. İdman yapamadıkları için ne dışarı oyuncu göndere biliyoruz, ne de çalıştırdığımız takım başarılı oluyor. Başarısız olma nedenimiz yeterince idman yapamadığımızdandır. Bizler bu başarısızlığı hakemlere malletmememiz gerekiyor. Ben burada sizin aracılığınızla yetkililere seslenmek istiyorum. Buradaki resmi kurumların sahaları var. Başta Dicle üniversitesi ve DSİ’nin olmak üzere birçok antrenman yapabileceğimiz bu sahaları amatör kulüplere açmalarını istiyorum. Bunu isterken sadece kendi takımız değil bütün amatör lige açmaları gerektiğini düşünüyorum. Bizler idmanlarımızı halı saha kiralayıp yapıyoruz. Halı saha da haftada bir idman yapmak zorunda kalıyoruz. Özellikle bu konu ile Amatör Futbol Federasyon Başkanı sayın Remzi Dayan,  ASTFK Başkanı Samet hoca ve İl Temsilcimiz Mehmet Altındağ bu konu ile birebir ilgilenmesi gerekir ve bu durama bir çözüm bulmaları gerekir. Yani şunu söylemek istiyorum üniversitenin de dahil olduğu birçok saha boş kalıyor ve biz buralarda antrenmanlarımızı yapmak istiyoruz. Bunu isterken de bize belirli bi saat versinler de bu saat aralığında gelip antrenmanlarımızı yapmak istiyoruz.”

 

Keleş, futbola Elazığ Alacakayaspor ile adım atmış. Profesyonel anlamda ise Silvanspor ile futbol hayatına devam etmiş. Sonrasın da ise sırasıyla Kuyuncularspor, Ayspor, Cizrespor,  Mardinspor ve ardından ise Telekomspor da oynarken şampiyonluk yaşamış.

Keleş, genç yetenekler üzerinde ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Şu anda da gurur duyduğum öğrencilerim var. Şu anda profesyonel olarak oynayan oyuncularım var. Bu sene de yetiştirmiş olduğum bir iki öğrencim de transfer olma durumu var. Şu anda da takımız bünyesinde oynayan Tamer Sezgin adlı oyuncumuzu 3 Süper Lig takımı istiyor. Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Okulu’na da bakıyorum. Orada da iyi oyuncular yetişiyor. Diyarbakır da futbol oynayan çok sayıda iyi oyuncu var. Bizlerde onların daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Editör: TE Bilişim