Çimenlerle kaplı, açık, geniş bir alanda, ufak bir topu özel sopalarla ilerleterek belli bir deliğe sokma amaçlı oynanan oyuna Golf denir.

Golf, belirli standartlara sahip topların, birbirinden farklı özellikleri bulunan sopalar yardımıyla, oyun alanı içerisindeki deliğe, en az sayıda vuruş yapılarak sokulması amacını güden bir spordur. Tipik bir golf sahası, 9 ya da 18 deliğe sahiptir ve bunların her biri birbirinden farklı yapı ve görünüşe sahiptir.

Topa sopalar yardımıyla vurmak suretiyle yapılan diğer bir çok spor dalından 3 belirgin özelliğiyle ayrılır;

Golf, çok geniş bir alana yayılan, farklı büyüklükteki sahalarda oynanır. Ve bu sahaların hiç biri diğeriyle aynı ölçü ve boyutta değildir.

Golfun amacı, topların özel sopalar yardımıyla en az vuruşla, hedef olan deliklere sokulmasıdır.

Golf deki rakibiniz, hiç bir şekilde sizin oyununuza müdahale edemez. Yani, oyunu en iyi şekilde tamamlamak tümüyle size bağlıdır.

Golf Ansiklopedik Tanım

Golf, küçük bir topun özel sopalarla, belli deliklere sokulduğu bir açık Hava sporudur. Uzunluğu 100 metre ile 600 metre arasında değişebilen bir golf alanında 9 ya da 18 delik bulunur. Oyunu, en az vuruş yaparak bitiren kişi kazanır…

Golfun Tarihi Tarihçesi

Uzmanlar, Kuzey Hollandalı denizciler tarafından oynanan ” Colf ” isimli oyundan bahseden 1297 tarihli belgeyi “golfun ilk yazılı kaynağı” kabul ederken, bir çok otorite 1457 yılında Kral II. James tarafından onaylanan ” yasak bildirisi”ni ilk yazılı belge olarak görmektedir. Dikkatle incelendiği takdirde; farklı farklı kaynakların, golfun ortaya çıkış yeri olarak 1400’lü yılların İskoçya’sına işaret ettiği görülmektedir.

Golfun, günümüzdekini çağrıştıran haliyle ortaya çıkışı, bizi 15. yüzyılın henüz başlarındaki İskoçya’ya götürüyor. Halk arasında yuvarlak taşların, kalın sopalar yardımıyla deliklere sokulmasıyla oynanan bir oyun, kısa sürede birçok kişinin beğenisini kazanır. Bu oyun, “chole” ismiyle anılmaktadır.

Takvimler 1552’yi gösterirken, golfün daha büyük kitlelerin oyunu olma yolunda büyük bir adım atılır. İskoçya’nın St. Andrews şehrinin başpiskoposu, yayımladığı bildiriyle yerel halkın da golf sahalarını kullanabileceğini duyurur ve aynı sene içerisinde tarihin “ilk golf turnuvası” bu şehirde gerçekleştirilir.

1600’lü yılların ortalarına kadar sadece Avrupa’da oynanan ve burada gelişimini sürdüren golf, 1659 yılında Amerika’ya da sıçrar ve New York’a bağlı Albeny kentinde oynanmaya başlanır.

1744 yılında Edinburgh’lu golfçüler, tarihteki “ilk golf kulübü”nü “TheHonourableCompany” ismiyle kurarlar.

Uzun yıllar 22 delikle oynanan golf, StAndrews’ta bulunan sahanın 4 deliğinin eksiltilmesiyle bugünkü haliyle, yani 18 delikle oynanmaya başlanır.

Avrupa’da günden güne yayılan ve adeta bir hastalık halini alan golf merakı, bir süre sonra Amerika’da da kendini gösterir ve ülkenin ilk golf kulübü, Güney Carolina Golf Kulübü kurulur.

Takvimler 1848’i gösterirken, tüyden yapılanlara gore daha az maliyetli “guttie” toplar ortaya çıkar. “Guttie”ler, diğerlerine gore daha uzun vuruşlara da imkan tanımaktadır.

Editör: TE Bilişim