Rafting dünyanın dört bir yanındaki ekstrem spor seven adrenalin tutkunlarının listesinde üst sıralarda yer alan heyecan verici aktivitedir. Macerayı ve doğayı sevenlerdenseniz siz de rafting sporunu öğrenerek bu heyecanı yaşayabilirsiniz.

Rafting nedir ve nerede yapılır gibi soruların cevaplarına ve rafting ile ilgili detaylı bilgiye bu yazıda ulaşabilirsiniz.

Rafting nedir?

Debisi ve akış hızı yüksek olan akarsularda raft denilen botlarla yapılan ekstrem bir su sporudur. Rafting ismi, İngilizce kelime anlamı “sal” olan “raft”tan gelir. Hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak için verilen mücadele bu sporun temelini oluşturur.

Rafting aynı zamanda hidroelektrik barajları olan nehirlerde de yapılır. Barajların biriken enerjisi serbest bırakıldığında akarsuyun debisi ve akış hızı inanılmaz bir şekilde artarak, rafting için uygun koşulları oluşturur. Çoğu rafting şirketi, enerjideki bu dalgalanmadan faydalanmayı bekler ve bu güçten yararlanır. Ekstrem su sporu tutkunları da bu dönemleri özellikle bekler ve baraj kapakları açıldığında küreklerini kapıp şişme botlarına atlar. 

Rafting sporunda akarsular zorluk seviyesine göre 1 ile 6 arasında derecelendirilir. 6. derece en çetin parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları tanımlar.

White waterrafting nedir?

Beyaz su raftingi, büyük bir nehrin hızla akan sularında, kayalıklı nehir yataklarında, genellikle zorlayıcı dönemlerde ve koşullarda yapılır. Girdaplarla ve ters akıntılarla dolu nehirde zorlu dalgalara karşı mücadele vererek yapılan, oldukça heyecan verici, aynı zamanda tehlikeleri olan spor türüdür. Rafting daha sakin sularda yapılırken; whitewaterrafting özellikle tehlikeli akarsularda gerçekleştirilir. Bu sebeple whitewaterrafting; hazırlıklı olmanın yanı sıra, uzmanlık ve ileri seviye tecrübe gerektirir.

Rafting nasıl yapılır?

Rafting nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilen bir takım oyunudur. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker. Rehber bu ekibi yönlendirir ve ön tarafta yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için gruba direktif verir. Kılavuzlardan; iyi eğitimli olmaları ve rafting yapılan su yatağını çok iyi biliyor olmaları beklenir.

Rafting ne zaman yapılır?

Rafting dönemi, erken ilkbaharda başlar ve sonbaharın ortasına kadar sürer. Rafting şirketleri baraj salınımları dönemlerini takip ettikleri gibi kış aylarında yağan karların erirken ortaya çıkardıkları büyük akıntıların da dinmesini bekler. Aksi takdirde nehirler çok yükselip çok hızlı akabilir ve sporcular için aşırı risk ve tehlike yaratabilir. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim