İspanya devi Barcelona son olarak Kayserispor’dan 17 yaşındaki Emre Demir’i kadrosuna kattı. Emre için serbest kalma bedeli 400 milyon euro olarak belirlendi.

Milliyet yazarı Özay Şendir, "Dünyanın dört bir yanında genç yetenek arayan kulüplerimiz bu durumdan utanır mı, hiç sanmam" diyerek Türk futbolunu eleştirdi.

Şendir, Emre Demir'in Barcelona'ya transferini değerlendirdiği yazsısında Avrupa’da nam yapmış oyuncuların nasıl da Türkiye’deki takımlar tarafından iyi değerlendirilmediğini hatırlattı.

Bu isimlerden biri de futbolda dünya markası haline gelen Brezilyalı Kaka Leite.

Kaka’nın 2003’te Gaziantepspor’a önerildiği, Teknik Direktör Nurullah Sağlam transferi çok istediği ama rahmetli Başkan Celal Doğan’ın “genç bir oyuncuya bu kadar para ödenmez” diyerek transferi geri çevirdiği yazılır.

Şendir yazısında, “Ve adını herkesin bildiği Ronaldinho’nun kariyerinin başında Diyarbakırspor’a önerildiği söylenir, doğru mu bilmem” diye yazdı.

Ancak daha önce de Türkiye basını defalarca bu haberi yazdı.

Hatta Nilay Yılmazdan 13 Kasım 2007 tarihinde yazdığı köşe yazısında, Ronaldinho’nun çok uzun yıllar önce Diyarbakır’a önerildiğini ama bu "tıfıl" çocuk için yönetimden onay çıkmadığını yazdı.

Gremio’da oynarken Galatasaray Ronaldinho’yu almaya çalıştı, 5 milyon dolar isteyen kulübüne en son 3 milyon dolar verdi. Bir yıl sonra PSG, Gremio’dan 18 milyon dolara aldığı sambacıyı iki yıl oynatıp Barcelona’ya 35 milyon dolara sattı.

Özay Şendir yazısında Türk scout ekiplerinin çalışmalarını da eleştirerek, “Genç yetenekleri keşfetmek işin sadece yüzde 50’si aslında. O yetenekleri geliştirecek teknik direktörlerimiz var mı sorusuna evet diyemiyoruz. Yetenekli genç futbolcu arayanlarımız, havalı ‘Scout’ sıfatı taşıyanlar ne kadar yeterli? Türkiye’den çok Almanya ve Afrika’da mı maç izliyorlar acaba?” diye yazdı.

Arjantin’in en büyük kulüplerinden River Plate’ın yeteneklerini keşfettiği Messi için aylık 900 dolar tutan ve boy kısalığını giderecek hormon ilaçlarının maliyetine katlanmak istemediğini ama yıllardır o ayakların altında ezildiklerini belirten Şendir, “Zira dünyada sadece bir tane Messi var” diye belirtti.

Özay Şendir, “Bizim memlekette yıldızlar futbol sistemi için değil, şampiyonluk kaçarsa, taraftara ‘Yönetim dünyanın en ünlüsü de getirdi yine olmadı’ dedirtmek için transfer edilir. Acı ama gerçeğimiz bu bizim maalesef." Sözleriyle takımların transfer politikasını da eleştirdi.

Editör: TE Bilişim