Suriye'de bir kez daha Türkiye müteffiksiz kaldı. Suriye'de yeni sürecin oluşturulması için Astana ve Soçi'de bir dizi görüşmeler yapılmıştı. Türkiye, ABD'den ziyade Rusya ile yakın durmaya çalışmış ve Suriye'de Rusya ile ortak hareket etmeyi tercih etmişti.

Türkiye, Rusya ile ortak hareket ederken, Rusya'nın en yakın müteffiki Suriye yönetimini ise her defasında tanımadığını belirtti. ABD'nin Suriye'den tamamen çekileceğini açıklaması sonrasında Türkiye'nin, Afrin ve İdlib'e yönelik sınır ötesi operasyonlar yapma isteği bir kez daha kartların yeniden dağıtılmasına sebep oldu.

ABD, Türkiye'nin bu hamlelerine kayıtsız kalmayarak, Türkiye'nin Suriye'nin içişlerine karışmaması telkininde bulundu. Ancak Türkiye'nin ısrarcı yapısı ABD ile Türkiye'yi karşı karşıya getirdi.

Sadece ABD ile değil, Suriye'de bulunan Kürt hareketi ve Suriye rejimi ile de karşı karşıya geldi. Son gelinen aşamada ise, Türkiye ile Rusya'nın karşı karşıya gelme arefesinde olduğunu söyleyebilirim.

İdlib'te, Suriye Ordusu’nun Türkiye askerlerine yönelik saldırısında 4 Türkiye askeri hayatını kaybetti. Türkiye'den de Rusya'ya cevap geldi ve iki ülke çok sıcak bir şekilde karşı karşıya geldi.

Rusya'dan gelen açıklamada Türkiye'nin kendilerinden habersiz Suriye'ye girdiği için bu olayların yaşandığına dikkat çekildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar söylemlerinin tonunu iyice yükseltti ve Suriye Ordusu’nun artık kendileri için bir hedef olduğunu açıkladı.

Erdoğan, Rusya'nın durumuna da dikkat çekerek, gerekirse Putin ile bu durumu görüşeceklerini belirtti. Tabi bu arada Türkiye Suriye'de oluşturulan koridorda Rusya ile devriye yapmayacaklarını da açıkladı.

Bu açıklamadan sonra Türkiye'nin son müteffiki Rusya ile nasıl bir ilişki içine gireceğini bekleyip göreceğiz.

Ama gördüğüm kadarıyla güney sınırımızda bizi hiç de güzel günler beklemiyor. Umarım aklı selim politikalarla olası bir savaş ihtimali ortadan kaldırılır.