Mersin'e has etli bir dürüm çeşidi olan tantuni, sotelenen etlerin çoğunlukla kuyruk yağ ilavesiyle sacda pişirilmesiyle hazırlandığı çok lezzetli bir yöresel tarifimiz. Mersin tantunisini evde yapmak ise sandığınızdan çok kolay.

Kızdırılmış wok tavalar ya da düz bir sac üzerinde evlerde de kolaylıkla hazırlanabilecek bu lezzeti ekmek arası ya da lavaş olarak bilinen açık ekmek içinde dürüm olarak servis edebilirsiniz.

Yanında da acı biber turşusu varsa, biz tamamız.

Et tantuniyi sevdiyseniz belki sonra tavuk tantuni tarifimizi de denemek istersiniz: Tavuk Tantuni Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

4 adet tandır lavaşı

400 gram dana kontrfile (ince doğranmış)

1/2 çay bardağı pamuk yağı

1/4 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz kırmızı biber

1/2 çay bardağı su

1/4 demet maydanoz (isteğe göre)

2 adet domates (isteğe göre)

1 adet soğan (isteğe göre)

Püf Noktası:

Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı,  sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.Önceden dinlendirilmiş et kullanmayı tercih edebilir, et suyu yerine aralarda çok az miktarda su ekleyerek de ocağı ateşleyebilirsiniz.Önceden ısıtılmış wok tava yerine tantuni yapımında sac tava kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Etleri varsa fazla yağlı kısımlarını temizleyip ince dilimler halinde doğrayın. Üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle suyunu çekene kadar haşlayın. Wok ya da sac tavayı ocakta kızdırın. Pamuk yağını tavaya dökün ve haşlamış olduğunuz etleri de üzerine ilave edin. Toz biberi de ekleyerek karıştırın. Suyu yavaş yavaş ilave ederek, suyunu çekene kadar pişirim.

Pişen tantuniyi sandviç ekmeği ve lavaşın içerisine yerleştirin. İsteğe göre doğranmış domates, soğan ve maydanoz ilavesi yapın. Afiyetle tüketin!

Servis Önerisi:

Sumak ilaveli kuru soğan salatası olmadan da tantuniyi incecik kıyılmış maydanoz ilavesiyle servis edebilir, domatesleri kısa süre pişirmeden de tantuniye ekleyebilirsiniz.