Ciğer denince akla genellikle kuzu veya dana ciğeriyle yapılan kebap geliyor. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen her şehrinde ciğer kebabı yapılar ve çokça tüketilir. Ciğer kebabı neredeyse bölgeyle özdeş hale gelmiştir.

Fakat bu yazımda ciğer kebabı tarifi yapmayacağım. Tavuk ciğeriyle de nefis yemekler yapabiliriz. Bunlardan biri de tavuk ciğer sotedir. Üstelik çok daha ekonomik olmaktadır.

Kordonavirüs nedeniyle evde olduğumu bir dönemdeyiz. Bir de onbir ayın sultanı Ramazan’ı da göz önünde bulundurduğumuz da farklı bir lezzet olacaktır diye düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:

250 gram tavuk ciğeri

 3 yemek kaşığı zeytinyağı

 6 sap taze soğan

 3 diş sarımsak

 2 orta boy domates

 3 sivri biber

 150 gram kültür mantarı

 Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı kekik

Yarım çay kaşığı pul biber

Yarım demet maydanoz, tuz.

Yemeğin Yapılışı:

Tavuk ciğerlerini 3-4 santim büyüklüğünde doğrayın. Taze soğanları ayıklayın ve 1 santim uzunluğunda doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp çentin. Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartın ve küçük parçalar halinde doğrayın. Sivri biberlerin sapını çıkartın, tohumlarını boşaltın ve ince halkalar halinde kesin. Kültür mantarını limonlu suda bekletin, üzerindeki siyahlıkları temizleyin, küçükleri ikiye, büyükleri dörde bölün. Maydanozu yıkayıp kalın dallarını atın ve yapraklarını ince kıyın. Zeytinyağını kızdırın ve tavuk ciğerlerini tavaya atın.

Tavayı ateş üzerinde oynatarak veya ciğerleri tahta kaşıkla zedelemeden çevirerek renkleri değişene kadar birkaç dakika sote edin. Ayıklanıp doğranmış taze soğan, sarımsak, domates, sivri biber ve mantarı katın. Tavayı örtüp altını kısın. 5 dakika kadar hepsini birlikte pişirin.

Ateşten almadan önce tuz, karabiber, pul biberi katın. Tavanın altını söndürdükten sonra kekiği ekin, kıyılmış maydanozu serpin ve sofraya getirin. Taze soğan yerine piyaz şeklinde doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz. Sivri biberleri kullanmadan önce acılık derecelerini kontrol ediniz. Pişerken suyu kalmadığı takdirde biraz sıcak su ilave ediniz. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.