Günümüz toplumu ve bölgemiz açısından bir sosyal sorun haline gelmiş olan intihar konusu, bu hafta değinmek ve gözler önüne sürmek istediğim bir konu;

 Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, uzun süredir işsiz olduğu belirtilen ve borçları nedeniyle bunalıma girdiği öne sürülen 4 çocuk babası Mehmet T., evde kimsenin olmadığı sırada yaşamına son verdi.

Van’da bir süredir ekonomik sorunlar yaşayan ve iş bulamayan inşaat ustası, 6 çocuk babası Orhan Aldırma (53) isimli vatandaş intihar etti. Aldırma, edinilen bilgiye göre Van’ın Edremit ilçesinde bulunan evinde kendini asarak yaşamına son verdi. Sabah saatlerinde intihar ettiği belirtilen Aldırma’nın yakınları, uzun süredir işsiz olduğunu ve ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini söyledi.

Kocaeli’nde Körfez Yukarı Hereke’de ikamet eden İsmail Devrim (45), lisede okuyan çocuğuna istediği pantolonu alamadığı için bunalıma girerek yaşamına son verdi. Çaresiz babanın eşine söylediği son sözleri ise, “Çocuklarıma bakamıyorsam, çocuğuma bir pantolon alamıyorsam niye yaşıyorum ki?” oldu.

2 çocuk babası 41 yaşındaki Ramazan Kavalcı, Barbaros Mahallesi’nde bulunan evinde kendisini asarak intihar etti. Elektrikçilik yapan Kavalcı’nın intihar etmesinin arkasındaki sebebin ekonomik olduğu iddia edildi.

Gaziantep’te uzun süreden beri işsiz olan ve başvurduğu iş yerlerinden olumsuz yanıt alan Eyüp Dal, 16 Mayıs tarihinde Şahinbey Belediyesi önünde bedenini ateşe verdi. Vücudunda ağır yanıklar oluşan ve 4 gün yoğun bakım ünitesinde tutulan Dal yaşamını yitirdi.

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Reşatbey Mahallesi 5 Ocak Caddesi’nde meydana gelen olayda, 35 yaşındaki Egemen Ş., bir apartmanın 8’inci katındaki evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Egemen Ş.’nin borçları nedeniyle bunalımda olduğu iddia edildi.

Sur Belediyesi’nde çalışan İlyas Hocaoğlu, işten çıkarıldı. Yaşanan bu olayın ardından geçim sıkıntısı çekmeye başlayan İlyas Hocaoğlu’nun eşi Neşe Hocaoğlu ise bu sıkıntılara dayanamayarak intihar etti.

46 yaşındaki Yeşim G., eşi bankamatikten para çekmek için evden ayrıldığı sırada kendisini doğalgaz borusuna asarak intihar etti. Yeşim G.’nin ekonomik nedenlerden dolayı bir süredir bunalımda olduğu ileri sürüldü.

Balıkesir’de cezaevinden denetimli serbestlik uygulaması kapsamında çıkan Mustafa B., iş isteklerine olumsuz cevap verildiği iddiasıyla üzerine benzin döküp, kendisini ateşe verdi. Yaralanan Mustafa B., hastanede tedaviye alındı.

İlçemizde ise durum bundan farklı değil son iki ayda 11 genç çeşitli nedenlerin sonuçlarından intihar girişiminde bulundu ve bunlardan 7’si maalesef ki yaşamını yitirdi.

Son zamanlarda Covid-19 salgınından daha tehlikeli bir hal aldığı ve bir an önce bu konunun öncelikle geleneksel bakış açısı olan  “ işlenilmiş günah”, “acizlik” gibi son derece dar kavramları bir kenara koyup bu ciddi ve kanayan yaramız olan sosyal olguya ciddi, bilimsel ve önleyici düzeye nasıl ulaşabilirizi tartışmalıyız.

Doğdukları dünyada insanlar neden yaşamlarına son vermeye karar verir? Yaşam dayanılmaz, ıstıraplı, umutsuz ya da gereksiz olduğu için mi? Ya da umutlarını ve beklentilerini gerçekleştiremedikleri için mi? Belki de kötü giden bir yaşamın yanında olumsuz ekonomik-toplumsal koşullarla baş edemediklerinden… Hem bireysel hem de toplumsal nedenlerden hareket edildiğinde, intiharın gerekçeleri arasında birçok öğe sıralanabilir. Neredeyse hayatın her döneminde meydana gelen intihar, bireyi ve toplumu ilgilendirdiğinden güncelliğini kaybetmeyen ve üzerinde araştırmalar yapılan bir olgudur. 21. yüzyılda karşı karşıya bulunduğumuz sosyal sorunların yoğunluğu, yaşama biçimimizde ve peşinden koştuğumuz amaçlarda açığa çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Türkiye'de ve özellikle bölgemizde son zamanlarda karşılıksız veya onaylanmayan Aşk, ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı yaşayan insanlar yaşamlarına son vererek intihar ediyor. İntihar vakalarının artmasının en dikkat çekici yanı ise ekonomik nedenlerdendir. İnsanların çaresizliklerinden intiharı seçmeleri ise içler acısı ve bir an önce çözüm beklemektedir.

Sevmek, sevgi, aşk ve karşı cinsin bir arada yaşama isteği ise bazen kısıtlamalar/ engellemelerle karşı karşıya gelir. Bunun sonucunda ise kendini kabullendiremeyen çoğu genç birey bedenleriyle çığlık olmak isterler.

"İnsan kendini bir kadına duyduğu aşk yüzünden öldürmez ya da bir kadın bir erkeğe duyduğu aşk yüzünden yaşamına son vermez. Aşk bizim tüm çıplaklığımız, sefilliğimiz, düşkünlüğümüz ve hiçliğimizle açığa vurduğu için bir dönem sonra ölür ve insanoğlu başka aşklara yelken açar. Siz siz olun, bir aşk için hayatınıza son vermeyin ve hayat her şeye rağmen yaşamaya değer...

Ekonomi ve İntihar

Son zamanlarda ülke genelinde ekonomi ve maddi zorluklar içersinde yaşamaya çalışan insanların kurtuluş olarak gördüğü intihar yolunu seçmeleri çok acı bir olaydır.

Şiddet, iç savaşlar, intihar, alkolizm, ayrımcılık, madde kullanımı gibi sorunlar çağdaş uygarlığın insanının derinlerinde yatan gereksinimleri karşılamaya yetmediğini gösteren kanıtlar mıdır? Sağlıklı toplum ve sağlıklı yaşam; insanı yaşam koşullarına bağlayan güvensiz olmayan, insani boyutlarıyla demokratik, özgür ve insan gereksinimlerinin giderildiği bir insancıl toplum modelinin sosyal adaletten geçtiğinin farkındadır. Sosyal refah, sosyal adaletin geliştiği, gelir dağılımının bozuk olmadığı, sağlıklı bir toplumu amaçlamaktadır.

Peki, ne yapmalı?

İntihar eyleminin yalnızca kişinin içsel çatışmalarından değil dışsal çevre ile ve özellikle sosyal refah ile ilişkili olduğu görülmeli. Buna yönelik ekonomik istikrar ve işsizlik sorununun çözümü için konferanslar, panel ve çalıştaylar düzenlenmeli yetkili kurumlar zorlanmalı. Salt aile için değil bütün toplumsal kesim için bu mücadele sürdürülmeli.

Dayanışma kültürü geliştirilmeli, pandemiden kaynaklı sosyal izolasyon alınacak önlemlerle pek hala sosyal etkinlikler düzenlenebilir.

Geleceğimiz olan çocuklarımıza sevmeyi, duyguların doğru ifadesini ve en önemlisi mücadele edebilmeyi öğretmeli. Tercihlerini özgürce yapabilecek sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeliyiz.

Sivil toplum kuruluşları öncülüğünde madde kullanımı, ergenlik, aile sağlığı ve intihar eğitimleri düzenlenmeli. Kooperatiflerin kurulması için çalışmalar yürütülmelidir.

Sosyal sorunlar ancak sosyal bir dayanışma ve bütünleşme ile çözüleceği inancıyla saygılar.